САЩ и Русия далеч от сделка за Сирия

САЩ и Русия далеч от сделка за Сирия | StandartNews.com

САЩ и Русия са далече от сделка за Сирия. Това заяви на пресконференция в Лондон американският министър на отбраната Аштън Картър, опровергавайки слуховете, че примирието ще стане в близките часове.

Според него държавният секретар на САЩ Джон Кери не би правил опити да проведе още една среща с руския външен министър Сергей Лавров, ако не е уверен в успеха ѝ. „Предстои ни още дълъг път, преди да достигнем до този момент", добави шефът на Пентагона, цитиран от Ройтерс, ТАСС и bTV.

„За съжаление, със своята подкрепа за режима на Асад, Русия направи конфликта в Сирия по-опасен, продължителен и жесток – каза Картър. – Това доведе до появата на онова, което президентът Обама нарече през последния уикенд „пукнатини в доверието", съществуващи между нашите две страни.

От руското външно министерство съобщиха, че Лавров и Кери са се договорили за двудневни преговори по Сирия в Женева днес и утре. В съобщението се казва, че „в съответствие с поръчението на президентите на Русия и САЩ в резултат на тяхната беседа на 5 септември в кулоарите на срещата на върха на Г-20, двамата външни министри са подготвили оставащите детайли на споразумението за руско-американско взаимодействие в борбата с действащите в Сирия терористични групировки, за разширяване на хуманитарния достъп и за начало на междусирийския политически процес".

Вашингтон обаче не е потвърдил информацията за пътуването на Кери в Швейцария.

Междувременно говорителят на Държавния департамент Марк Тонер каза на брифинг за журналисти във Вашингтон, че САЩ на този етап не поставят крайни срокове за успешното завършване на преговорите с Русия за Сирия. Той обаче добави, че „ще дойде време, и ние сме казвали това, когато САЩ ще решат, че вече не отговаря на нашите интереси да продължаваме опитите за възможно споразумение с Русия".

Той отговори отрицателно на въпроса настъпило ли е в последно време раздалечаване на позициите на Русия и САЩ относно Сирия. „Не, бих казал, че все още има въпроси, които остава да бъдат решени. Усилено работим над тях. Не бихме правили това, ако не вярвахме, че има някаква надежда за успех. Не мога да кажа, че има голяма надежда за успех, просто продължаваме да работим над това", посочи говорителят на Държавния департамент.

Междувременно сирийската опозиция се закани да отхвърли всяка сделка за Сирия, която е различна от техния план. Той включва шест месеца преговори за създаване на преходна администрация, съставена от фигури на опозицията, правителството и гражданското общество. Президентът Башар Асад трябва да напусне поста си накрая на тези шест месеца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай