САЩ и Русия близо до сделка за Сирия (ОБЗОР)

САЩ и Русия близо до сделка за Сирия (ОБЗОР) | StandartNews.com

САЩ са близо до постигането на сделка с Русия относно Сирия, но някои въпроси остава да бъдат доуточнени, заяви днес исокопоставен източник от Държавния департамент на САЩ, съобщи Ройтерс. Въпросът бе обсъден между вътрешния министър на Русия Сергей Лавров и държавния секретар на САЩ Джон Кери по време на срещата на страните от Г-20 в китайския град Ханчжоу. След разговора двамата обявиха, че консултациите помежду им ще продължат днес.

Агенцията посочва детайли по подготвящата се сделка. Предвижда се създаването на демилитаризирана зона в Северна Сирия, а Русия трябва да принуди армията на президента Башар Асад да се откаже от използването на авиацията в районите, контролирани от опозицията. За някои детайли по руско-американската договорка Ройтерс се позовава на писмо на специалния представител на САЩ в Сирия Майкъл Ратни към опозицията с дата 3 септември. Той посочва, че ще бъде обявено спиране на огъня в цялата страна, което ще позволи доставянето на хуманитарна помощ в най-нуждаещите се райони. Предвижда се сирийските сили да остъпят от ключов път на север от град Алепо, като именно там ще бъде създадена демилитаризираната зона. Ройтерс посочва, че писмото на Ратни се концентрира върху задълженията на Русия. В замяна САЩ ще координират с Москва ударите по терористите от "Ал Кайда" в Сирия, като най-вероятно се има предвид групировката "Джебфат ан-Нусра". Подробности в писмото липсват. По-рано се предполагаше, че координирането действията на руските и американските военни и обмяна на разузнавателни данни ще станат ключова част от подготвяната сделка.

"С г-н Лавров обсъдихме множество технически въпроси. Остават още няколко сложни теми. Ще продължим да работим над това как да ги разрешим в интерес на двете страни", каза Кери след срещата си с дипломат номер 1 на Русия в Китай.

Путин донесе руски сладолед на Цзинпин

Руският президент Владимир Путин подари на китайския си колега Си Цзинпин кутия руски сладолед. Двамата разговаряха днес сутринта преди началото на срещата на Г-20, предаде Франс прес. "Обещах да ви донеса и ви нося цяла кутия сладолед", каза Путин на Цзинпин в президентската резиденция в Ханчжоу. Китайският лидер благодари за подаръка с думите: "Всеки път когато идвам в Русия, искам да ми купят руски сладолед. Сметаната у вас е по-добра и затова сладоледът ви е особено вкусен. Много го харесвам", каза Цзинпин.

В същото време Путин изрази увереност, че турското ръководство ще успее да нормализира напълно ситуацията в страната, включително в сферата на борбата с тероризма, съобщиха ТАСС и Ройтерс. "Виждаме, че Турция преживява нелеки времена, бори се с тероризма и се сблъсква със сериозни терористични престъпления", каза Путин на среща онази вечмер с турския президент Реджеп Ердоган в Ханчжоу. "И двете страни вече неведнъж са изказвали позицията си по борбата с тероризма. Сигурен съм, че ще успеете напълно да нормализирате ситуацията", каза Путин.

Двамата обсъдиха въпроси на възстановяване на сътрудничеството между двете страни в пълния им формат и напредъка в сътрудничеството в сферата на енергетиката, уточни ТАСС. Ердоган пък също изрази готовност за обсъждане на всички въпроси от двустранното сътрудничество, поставени на петербургската среща помежду им през август.

В началото на срещата в Китай Путин и Ердоган се поздравиха и се ръкуваха с всеки от участниците в преговорите от двете страни. ТАСС отбелязва, че протоколната част на срещата е преминала в непринудена обстановка. Така след като двамата лидери представиха членовете на делегациите си и Ердоган посочи ръководителя на турската разузнавателна служба, Путин се пошегувал: "Щом ръководителят на разузнаването е тук, няма за какво да говорим, той вероятно вече ви е информирал". Путин се пошегувал също, че министрите на външните работи на двете страни на тези преговори могат да се съревновават по красноречие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай