САЩ и Куба погребват Студената война (ОБЗОР)

САЩ и Куба погребват Студената война (ОБЗОР) | StandartNews.com

Обама и Кастро преговарят за възстановяване на дипломатическите отношения

Исторически момент бе отбелязан днес с изявления на президентите Барак Обама и Раул Кастро - САЩ и Куба предприеха стъпки за нормализиране на дипломатическите си отношения след 54-годишното им прекъсване. Двамата президенти ще присъстват на Срещата на върха на Америките през април 2015 г. Обама заяви, че САЩ ще сложат край на остарелия си подход към Куба, който е изживял времето си, и не е бил ефективен.

"САЩ ще започнат да нормализират отношенията с Куба и ще отворят нова глава", подчерта президентът, цитиран от АП.

Същевременно кубинският му колега Раул Кастро заяви, че приветства възстановяването на отношенията със САЩ. В реч по националната телевизия Кастро заяви, че между САЩ и Куба остават дълбоки разногласия в области като човешките права, външната политика и въпросите на суверенитета, но подчерта, че "двете страни ще трябва да се научат да живеят с различията си по цивилизован начин". Във вторник двамата лидери са провели телефонен разговор, продължил 45 минути. Промяната в двустранните отношения предвижда отваряне на пътя за износ на телекомуникации и интернет услуги за Куба, но оставя непокътната засега забраната за американски туризъм и внос, отбелязва ДПА. Властите в САЩ искат да премахнат Куба от списъка със страните спонсорки на тероризма. Светът реагира по различен начин на тази историческа новина.

"Студената война умря в сряда", гласи първото изречение на статия в. "Вашингтон пост".

"Индипендънт" писа, че нормализирането на отношенията между Куба и САЩ е много добра новина за кубинския туризъм, но в останалата част на Карибския басейн са уплашени.

Кубинците посрещнаха историческата новина в типичен стил - започнаха да празнуват с песни и танци по улиците.

Папа Франциск и Европа приветстват затоплянето

Папа Франциск е отправил "личен призив" към лидерите на САЩ и Куба за "разчупване на леда", става ясно от изявление на американски официални представители. Затова и папата поздрави САЩ и Куба за тяхното решение да установят дипломатически отношения, а Ватиканът заяви, че е готов да подпомогне укрепването на двустранните връзки, предаде Ройтерс. Световните лидери и ЕС също приветства "историческия поврат" в отношенията между САЩ и Куба, като определи възобновяването на отношенията между САЩ и Куба, като "исторически обрат". "Днес започва да рухва още една стена", заяви ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини, според която споразумението между Вашингтон и Хавана е "победа на диалога над конфронтацията".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай