Реванш за Тръмп, провал за Клинтън в Ню Хемпшър

Реванш за Тръмп, провал за Клинтън в Ню Хемпшър | StandartNews.com

Милиардерът залага на страха от имиграцията, Хилари губи сред младите и жените

Реванш на ексцентричния милиардер Доналд Тръмп за неуспеха в Айова, където от републиканците победи Тед Круз, и първа загуба за екс първата дама на САЩ Хилари Клинтън във втория етап от състезанието за Белия дом. Така може да се обобщи резултатът първични избори в Ню Хемпшир за президентската номинация. Бившата ръководителка на американската дипломация отстъпи пред съпартиеца си демократ, сенаторът с леви убеждения Бърни Сандърс, който получи 60 на сто избирателна подкрепа срещу едва 38 на сто за съпругата на Бил Клинтън.

След своеобразното „реми" между двамата в Айова миналата седмица, след Ню Хемпшър двамата са „на кантар" в национален мащаб, коментират американски анализатори. На митинга след победата Сандърс, който се самоопределя като модерен социалист, с широка усмивка посочи масовото участие във вота като доказателство, че той може да мобилизира електората на демократите за победа над републиканците в президентските избори на 8 ноември. Победата му представлява мощно и болезнено отхвърляне на Хилари Клинтън, която предложи на избирателите в щата познатата закостеняла умерена политика, коментира в. "Ню Йорк таймс".

И допълва, че за разлика от нея Сандърс предлага ярко изразена либерална програма за вдигане на данъците и налагане на строги регулации върху Уолстрийт и така е събрал подкрепа от широк кръг избиратели, като успял да победи съперницата си дори и сред женския електорат, освен че е бил силно привлекателен за младите. Според изданието той се радва на популярност също и сред либералите и сред "бялата" работническа класа, а Хилари, която заедно с Бил Клинтън напоследък прибягват до лични нападки срещу него, след Ню Хемпшър е под огромен натиск да докаже, че нейните послания могат да вдъхновят и да мобилизират избирателите. Тя призна победата на Сандърс и го поздрави, но подчерта, че именно тя е човекът, който може най-добре да води лява политика. "Сега прехвърляме тази кампания към цялата страна", каза тя, цитирана от ДПА. Клинтън се зарече занапред да се бори "за всеки глас във всеки щат". По думите й тя и щабът й ще се борят за "реални решения, които да променят живота на хората". В лагера на републиканците Тръмп - бизнесменът богаташ, чийто остър език и имидж на аутсайдер въодушевиха много републиканци и ужасиха други, се възползва от необичайно големия брой партийни претенденти, които разпръснаха гласовете между традиционни политици като губернатора на Охайо Джон Кейсик, завършил втори, и бившия губернатор на Флорида Джеб Буш.

Но Тръмп заложи и на дълбокото безпокойство сред републиканските и независимите избиратели в Ню Хемпшър и имаше най-силна подкрепа сред онези от тях, които са разтревожени от нелегалната имиграция, задаващия се икономически хаос и заплахата от терористични атаки в САЩ.

В. "Вашингтон пост", отбелязва, че Тръмп е победил в Ню Хемпшър с най-голямата разлика при републиканците в този щат след 2000 г., когато Джон Маккейн надделя над бъдещия президент Джордж Буш с 49 срещу 30 процента. Сега Тръмп спечели с 35 на сто, оставяйки далеч назад втория - Джон Кейсик - с 16 на сто. Неговата нетипична кампания, разчитаща сравнително малко на реклама, на силна организаторска работа по места и на конкретна програма, може да носи успех и със силата на неговата популярност като знаменитост и с обилно медийно отразяване, отбелязва изданието. И допълва, че партийните лидери и големите спонсори на републиканците са се надявали, че Ню Хемпшър ще излъчи ясен консенсусен кандидат на върхушката, който да оспори водачеството на Тръмп и Круз. Но резултатът в Ню Хемпшър не е дал такава яснота и е показал, че битката за номинацията при републиканците може да се окаже изтощителна и с много кандидати още седмици наред, тъй като поне половин дузина от тях виждат достатъчно основания да останат в надпреварата. Доналд Тръмп и сенаторът Бърни Сандърс яхнаха вълната на недоволството на работническата класа, за да спечелят внушителни победи в Ню Хемпшир при масово участие на щатските избиратели, отбелязва в. "Ню Йорк таймс". Успехът на двамата претенденти със статут на аутсайдери е звучна плесница за политическата върхушка и почти гарантира дълги и изтощителни битки за президентските номинации във всяка от двете партии, посочва вестникът.
Следващият етап в надпреварата за Белия дом е на 20 февруари, когато са първичните избори в щата Южна Каролина, а по-късно и в т.нар. "супервторник", когато ще гласуват няколко щата едновременно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай