Рекорден брой участници на маратона в Бостън

Рекорден брой участници на маратона в Бостън | StandartNews.com

Бостън. Десетки хиляди души ще участват в Бостънския маратон, който се провежда днес, една година след терористичната атака по време на надпреварата, при която загинаха трима души, а над 250 бяха ранени.

Над 36 хил. души са се записали до момента. Тази година в събитието ще участват с 9 000 състезатели повече, в сравнение с миналата година. Оказва се, че това ще бъде състезанието с най-масово участие в 118-годишната история на Бостънския маратон. Много от хората, които ще бягат, са взели това решение не заради спортсменския си дух, а в памет на загиналите миналата година и в подкрепа на всички оцелели.

Засилени мерки за сигурност ще има на маратона. Забранено в внасянето на раници около 42-километровото трасе.

„Провежда се старателна подготовка на всяко събитие тук. Ние сме уверени в своите планове, подготвени сме за всяко мероприятие. Към момента нямаме оперативни данни за каквато и да е заплаха за маратона", каза говорителят на бостънската полиция Майкъл Маккарти, цитиран от „Фокус".

Стандарт Нюз припомня, че преди година две бомби избухнаха на финала на Бостънския маратон. Трима души бяха убити, а над 260 ранени. Властите обявиха, че виновни за атентата са двама братя от чеченски произход. По-големият- Тамерлан Царнаев бе убит от полицията, а Джохар Царнаев тепърва ще се изправи пред съда.

Бостънският маратон е най-старият в света и се организира от 1897 г. през третия понеделник на месец април.

Тазгодишният маратон в цифри:

29 на брой са благотворителните организации, които спонсорират участниците на маратон 2014.

10 000 са хората, които са се подписали, че ще стартират на Бостънския маратон и ще бягат до финала. Те ще изминат цели 3.1 мили, което е най-голямата активност в историята на състезанието.

Очаква се в маратона да вземат участие повече от 600 души от други страни. Близо 5330 от бягащите ще пристигнат от повече от 70 страни извън САЩ, като половината от тях са квалифицирани бегачи, а друга част просто ще бягат благотворително.

Запознати твърдят, че 16000000 долара награди ще раздаде основният спонсор на маратона.

С 172,000, 000 долара е допринесъл Бостънския маратон през 1996 г. за местната икономика . Тазгодишното събитие се очаква да добави към сумата 3,80 милиона щатски долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай