Референдум за марихуаната в столицата на САЩ

Референдум за марихуаната в столицата на САЩ | StandartNews.com

Вашингтон. На референдум за легализация на марихуаната ще гласуват жителите на Окръг Колумбия, където се намира столицата на САЩ Вашингтон. Вотът ще се проведе заедно с изборите за сенатори и конгресмени на 4 ноември. 

Очаква се с голямо мнозинство конопът да бъде не само декриминализиран, а напълно легализиран не само за медицинска употреба, а и за удоволствие, наравно с алкохола. 

Медицинската марихуана е разрешена под различни регулации в половината щати, тъй като доказано облекчава състоянието при тежки болести като глаукома и много видове рак. В щатите Колорадо и Вашингтон от тази година канабисът и продукти от него се продават легално, като се изисква потребителите да са пълнолетни и шофирането под влияние на растението е наказуемо - както при алкохола. За няколкото месеца от падането на забраната местните власти отчитат повишени приходи от данъци и акцизи и намалени нива на престъпност. Към легализация вървят също щатите Аляска и Орегон. 

Според проучвания на общественото мнение, около 58% от американците подкрепят пълна легализация на конопа в цялата страна. 


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай