Разкриха самоличността на стрелеца в канадския парламент

Разкриха самоличността на стрелеца в канадския парламент | StandartNews.com

Отава. Извършителят на атентата в парламента в канадската столица Отава е 32-годишен канадец с конфискуван паспорт, съобщиха канадските медии. Името му е Майкъл Зехаф-Бибо. При стрелбата вчера бе убит войник, стоящ на караул пред Военния мемориал, а трима души са приети в болница с леки наранявания.

Правителството на Канада официално обяви стрелбата за терористичен акт. Това е първият атентат в историята на страната, свързан с радикален ислямизъм.

Властите отнели документите за самоличност на Зехаф-Бибо в началото на седмицата, след като получили данни, че той е имал връзки с радикални ислямистки организации. Освен него в списъка на хората, за които се предполага, че са в контакт с терористи, присъстват още 90 канадци. Часове преди атентата Канада бе повишила степента на терористична заплаха от "ниска" на "средна". 

След като застреля войника от караула на мемориала, Майкъл Зехаф-Бибо откраднал автомобил, с който стигнал до сградата на парламента. При последвалата стрелба той беше ликвидиран от началника на охраната на парламента. Часове преди нападението, което предизвика паника в Отава, Канада повиши степента на опасност от терористични нападения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай