Пуерто Рико - Гърция на двете Америки

Пуерто Рико - Гърция на двете Америки | StandartNews.com

Губернаторът на територията иска разрешение от Конгреса на САЩ да обяви банкрут

Дългова криза, изключително висок риск от дефолт, спешна нужда от икономически реформи. Не, това не е Гърция, а Пуерто Рико. Тропическият остров, който е територия на САЩ. Пуерто Рико предупреждава кредиторите си, че не може да си плаща дълговете. На плажовете на Сан Хуан, Дорадо или Гуаника лятното настроение е приповдигнато, докато семействата се радват на барбекю и бира. Но парите на Пуерто Рико свършват, посочва ДПА, цитирана от Mediapool.bg. Карибският остров се обитава от 3,5 милиона души. Той е територия на САЩ със статут на свободно присъединила се държава.

Рейтинговата агенция Standard & Poor's предупреди през миналата седмица, че има голяма вероятност Пуерто Рико да обяви неплатежоспособност по задълженията си или в краен случай да ги преструктурира през следващите месеци и понижи още рейтинга на страната. Губернаторът на Пуерто Рико Алехандро Гарсия Падиля предупреди, че страната няма да може да изплати своя държавен дълг от 72 млрд. долара изпращайки нов сигнал за възможно задълбочаване на рецесията, обхванала острова.

Дългът е 70 процента от БВП. Падиля се надява да отложи плащанията по дълга, докато преговаря с кредиторите, заяви говорителят на губернатора Хесус Мануел Ортис. Коментарите дойдоха на фона на обсъжданията на държавния бюджет от страна на законодателите. Общият размер на бюджета ще бъде 9,8 млрд. долара, като се очаква 1,5 млрд. долара да отидат за изплащане на дългове, пише TIME. Ортис потвърди коментарите нa Падиля, появили се във в. "Ню Йорк таймс". "Бих се радвал да има по-лесен вариант, но няма. Това не е политика, това е математика", казва Падиля.

До неотдавна Пуерто Рико беше рай за богатите

Облигациите на Пуерто Рико бяха популярни сред американските взаимни фондове, тъй като са освободени от данъци, но кризата накара много от тях да се откажат от книжата, което постави под натиск икономиката на острова и влоши кредитния му рейтинг. Губернаторът на Пуерто Рико наскоро потвърди, че ще поиска разрешение от Конгреса на САЩ да обяви банкрут на фона на почти 10-годишния икономически спад, съобщи сайта "Инвестор". Неговата администрация в момента подготвя необходимите документи, за да се обяви в несъстоятелност по установения законов ред. Голяма част от дълга на страната е на публични дружества, като само държавната електрическа компания дължи над 9 млрд. долара. Тя е изправена пред преструктуриране, докато правителството продължава да преговаря с кредиторите, а крайният срок за плащане на вноската от около 400 млн. долара наближава.

Пуерто Рико, което в превод от испански означава "богато пристанище", е страна на контрастите където богати жилищни комплекси се намират съвсем близо до селища от бараки. По крайбрежието край пътищата се извиват красиви плажове, но също изчерпани находища и изоставени сгради. За да се влоши ситуацията още повече, неотдавнашната суша оцвети в сиво изобилната растителност и известния като природен рай остров сега изглежда мрачен и обезлюден.

Пуерториканците, 45% от които живеят в бедност, са американски граждани, но с ограничени права. Те нямат право да гласуват на президентски избори. Макар островът да е американска територия, всъщност не е истински щат. Тази разлика в статута има изключително значение, когато става дума да решаване на дългови проблеми. Пуерто Рико няма достъп до средства в случай на фалит в съответствие с американските закони. Белият дом даде ясно да се разбере в понеделник, че няма планове правителството на САЩ да спасява самоуправляващата се територия.
Задава се криза, се посочва в доклад на трима бивши икономисти от Международния валутен фонд. Анализът показва за първи път колко сериозна е ситуацията наистина, призна Гарсия Падиля. Групата от икономисти, сред които Ан Крюгер, бивш зам. управляващ директор на МВФ и бивш главен икономист на Световната банка, критикува рязко властите на Пуерто Рико.

Само 40% от възрастното население е заето или си търси работа. Останалите са нерегистрирани работници или предпочитат въобще да не работят, посочват експертите. Социална система, която предлага щедра подкрепа, често надхвърляща минималната заплата, означава, че няма много стимули за работа.
Пуерториканците не изглежда да са особено щастливи от съдбата си. Стотици хиляди напуснаха страната през последните години, а населението на острова се сви с почти 5% след 2010 г.

Експертите препоръчват
повишаване на данъците

Препоръките на експертите към Пуерто Рико са подобни на препоръките, които МВФ отправи към страните в криза като Гърция: 10-годишен план за структурни реформи с повишаване на данъците и орязване на държавните разходи. На този план се разчита за постигане на конкурентоспособност на страната. Предвижда се и предоговаряне на нейните задължения.

Ситуацията е сериозна на фона на препъващата се икономическа активност, затруднената фискална и дългова устойчивост и разклатеното политическо доверие, заключават анализаторите. Всеобхватна програма, която се заема комплексно с трите проблема, има по-големи шансове за успех, отколкото частичен подход. Предимство е споделянето на разходите и ползите от реформите между правителство, работници, компании и кредитори, смятат експертите.
Гарсия Падиля даде да се разбере, че той желае да направи известни жертви, та дори и защото няма друг избор. Той обаче очаква кредиторите да понесат част от товара. "Ако не дойдат на масата, ще бъде лошо за тях", посочи той пред "Ню Йорк Таймс". "Това, което ще се случи е, че икономиката ни ще попадне в по-лоша ситуация и ще имаме по-малко пари да им платим. Те сами ще си навредят", предупреди той. Пуерто Рико не разполага със законова рамка за контролирано преструктуриране на дълга си и има риск от законов хаос. Дори неговата администрация да успее да преструктурира дълга, икономическите проблеми на територията няма да изчезнат отведнъж. Сигурно е само, че на Пуерто Рико му предстоят трудни времена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай