Птичи грип плъзна в 14 щата

Птичи грип плъзна в 14 щата | StandartNews.com

Американското правителство спешно отпусна допълнителни 330 милиона долара за борба с най-сериозния в страната взрив на птичи грип. Три агресивни щама на опасния вирус плъзнаха първо из птицеферми в щатите Уисконсин, Минесота и Айова.

Разпространението на болестта обаче рязко се засили през последния месец. Вече са засегнати 14 щата. До момента са избити над 24 000 000 птици. Само в Минесота, която е най-големият производител на пуешко месо в САЩ, са унищожени 6 милиона в опит да се ограничи разпространението на заразата. Стотици работници в птицевъдната индустрия в щата ще загубят работата си. В Айова - най-големият производител на яйца в САЩ, вируса са прихванали около 20 милиона птици.
Американски медии информират, че на базата на нови данни се прогнозира, че общият брой на заразени птици в страната може да достигне 20 милиона. Това е исторически рекорд за едновременно заразени кокошки и пуйки в САЩ. Според правилата, приети в страната, всички заразени с вируса птици подлежат на незабавно унищожаване. Финансовите щети, които ще бъдат причинени в резултат на продължаващата епидемията се изчисляват, но се твърди, че те ще бъдат много големи.

Вирусът H2N2, който плъзна в американските птицеферми, убива повече от 90% от заразените животни и покосява както диви, така и домашни птици. За да се избегне пренасянето на вируса върху хора, властите в САЩ обявиха строги предпазни мерки - зони за сигурност около заразените стопанства, забрана за транспорт на живи птици и други.

Вирусът H2N2 тръгва по птиците в САЩ още през декември 2014 г. Рискът този грип да зарази и хора, е малък, но не бива да се пренебрегва, предупреждават здравните власти в страната. Няколко фармацевтични компании вече подготвят ваксини за този нов щам.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай