Приятелски огън по телевизията за Белия дом

Приятелски огън по телевизията за Белия дом | StandartNews.com

Сенаторът демократ Бърни Сандърс дава неизпълними обещания и води клеветническа кампания срещу Хилари Клинтън. Това заяви бившата първа дама на САЩ и кандидат за номинация на Демократическата партия в телевизионен диспут в североизточния щат Ню Хемпшър, където във вторник ще се състоят първични избори.

"Сенатор Сандърс и аз споделяме важни прогресивни цели", заяви Клинтън и даде като пример области като здравеопазването, образованието, заетостта и минималната заплата. "Числата обаче не се получават в това, което предлага сенатор Сандърс", отбеляза тя и подчерта, че независими експерти след проучване на предизборните им програми са стигнали до извода, че тази на Сандърс "просто не е изпълнима". "Искам да си представя страна, в която заплатите на хората са отражение на положения от тях труд и в която всеки има здравна застраховка. Обаче не правя обещания, които не мога да изпълня", каза Клинтън.

На въпрос защо смята, че може да приложи своите икономически и здравни реформи, обявилият се за "демократичен социалист" Бърни Сандърс отвърна: "Е, аз не съм бил кандидат-президент досега", намеквайки за предишния опит на Клинтън през 2008 г. Сенаторът от Върмонт, който проповядва политическа революция, води с двуцифрена преднина в допитванията за Ню Хемпшър. По последни данни той ще получи 58 процента подкрепа срещу 38 процента за Клинтън.

В щата Айова, първият етап от първичните избори, Клинтън в понеделник спечели на косъм срещу Сандърс с 49,8 на 49,6 процента.

Досега тонът между Клинтън и Сандърс в предизборната кампания бе вежлив в сравнение с обидите, които си разменят републиканците. В сегашния диспут обаче тонът се изостри като Клинтън защитаваше визията си, а Сандърс я обвиняваше, че е част от върхушката и искаше значими промени в демократическия лагер. Сандърс заяви, че Клинтън не може да твърди, че е едновременно умерена и прогресивна и я разкритикува, че е получила 15 милиона долара дарения от Уолстрийт. "Мисля, че е време да престане това ловко клеветене, което вие и предизборният ви екип водите през последните седмици и да обсъдим темите, по които имаме разногласия. Аз никога не съм си променяла гласуването заради получено дарение", отвърна Клинтън. Сандърс обаче потвърди позицията си и повтори обещанието си да ограничи влиянието на милиардерите върху политиката на САЩ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай