Присъда пак подпали Фъргюсън (ОБЗОР)

Присъда пак подпали Фъргюсън (ОБЗОР) | StandartNews.com

Съдебно жури реши да не се търси отговорност от полицая, убил невъоръжен чернокож през август

Американският град Фъргюсън преживя тежки часове на палежи и хаос след решението на съда да не бъде повдигнато обвинение за убийството на чернокож младеж, предаде Би Би Си. Майкъл Браун беше убит на 9 август от белия полицай Дарън Уилсън. Решението на съдебните заседатели, сред които деветима бели и трима чернокожи, да не повдигнат обвинение срещу Уилсън доведе до протести и насилие във Фъргюсън. Протестиращи изпочупиха прозорци на полицейски коли и сгради, няколко от които бяха плячкосани и подпалени. Полицията се опита да разпръсне тълпата със сълзотворен газ, а сцените напомняха размириците, избухнали след смъртоносната стрелба на 9 август. Насилието бързо придоби разрушителен характер - опожарени бяха склад, три магазина, пицария и много други обекти. Пристигналите пожарникари не са могли да си свършат работата, защото се е стреляло. Началникът на полицията в Сейнт Луис Джон Белмар съобщи, че са били подпалени най-малко 12 магазина и две патрулки, а той лично чул към 150 изстрела през нощта. Според него сегашните размирици са може би по-сериозни от най-тежките моменти при протестите през август. Белмар каза, че полицията не е произвела нито един изстрел по време на нощните протести. Най-малко 80 души са арестувани. Протестиращите издигаха барикади и замеряха с бутилки полицаите, които от своя страна отговориха със сълзотворен газ. Протестиращият Чарлс Милър заяви, че не е поддръжник на насилието, но разбира защо хората са гневни. "Не може просто да стреляте по невъоръжени 18-годишни независимо какви са обстоятелствата", каза Милър. Губернаторът на щата Мисури Джей Никсън нареди във Фъргюсън да се изпратят допълнителни сили на Националната гвардия.

След тримесечни заседания решението на съдебното жури бе обявено от главния прокурор на град Сейнт Луис, щата Мисури, Боб Маккълъх. Той посочи, че журито не е намерило достатъчно основания за образуване на наказателно дело срещу полицая. Маккълъх призна, че решението няма да бъде прието от някои хора, но го определи като "добро". Той подчерта, че федералното разследване по случая все още е в ход. Прокурорът съобщи също, че полицаят е стрелял 12 пъти по Браун, като фаталният изстрел е уцелил главата на тийнейджъра. Семейството на убития младеж изрази "дълбоко разочарование" от решението на съдебното жури. В изявление, огласено от семейния адвокат, близките на Майкъл Браун призовават съпричастните към болката им хора да канализират негодуванието си към "пътища, които ще доведат до позитивна промяна". Президентът Барак Обама също призова за спокойствие. "Ние сме страна, основана на върховенството на закона, така че трябва да приемем, че това е решение, което съдебното жури трябваше да вземе", каза Обама. Според него е разбираемо, че някои американци ще бъдат "дълбоко разочаровани - дори гневни".

Той призова обаче протестите да бъдат мирни, а протестиращите да се съсредоточат върху начините да се постигне по-голям напредък в сближаването между полицията и техните общности. "Това няма да стане, като се хвърлят бутилки. Няма да стане, като се чупят прозорци на автомобили. Няма да стане, като случаят се използва за вандалски прояви", заяви Обама.

Протести в Ню Йорк, Чикаго и Вашингтон

Хиляди хора, протестиращи срещу "отказа от правосъдие", се събраха и на много други места в САЩ, като площад "Таймс скуер" в Ню Йорк. Във Вашингтон множеството, събрало се пред Белия дом, носеше плакати, на които пишеше: "Справедливост за Майк Браун", и скандираше "Горе ръцете, не стреляйте". На други плакати се четеше: "Спрете расисткия терор на полицията" и "Животът на чернокожите също струва нещо". Протести имаше и в Бостън, Филаделфия, Денвър, Сиатъл, Чикаго и Солт Лейк Сити. В Окланд, Калифорния, около 2000 души, според телевизия Си Би Ес, са блокирали автомагистрала, което, според в. "Сан Франсиско кроникълс" е довело до множество арести.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай