Поразяващата уста Доналд

Поразяващата уста Доналд | StandartNews.com

Милиардерът забавлява американците, но президентският пост още е далеч

Тръмп не жали нито Обама, нито Маккейн в критиките си

Екстравагантен бизнес магнат, телевизионна риалити звезда, милиардер с нестандартна прическа и кандидат за президент на САЩ през 2016 г. Това е Доналд Тръмп, който парира всички удари и критики срещу колоритната му персона. Поразяващата уста не жали настоящия президент Барак Обама, бившия държавен секретар и също кандидат за поста на държавен глава през 2016 г. Хилари Клинтън, и дори журналистите, с които толкова обича да си говори.
Известен с това, че любимата му тема за разговор е самият той, магнатът бързо успя да си спечели гнева на много американци, сред които и известни личности.

Тръмп стъпи накриво с изказването си срещу мексиканските имигранти в САЩ. В свое изказване наскоро той ги определи като "изнасилвачи и наркодилъри" и смело заяви, че ако стане президент, ще построи стена по границата с Мексико, за която ще платят мексиканските власти. "Аз ще построя стената, а Мексико ще плати за това. И ще са щастливи да го направят, защото Мексико печели толкова много за сметка на САЩ, че този разход ще бъде центове", заяви той в интервю за Си Ен Ен. Това изказване предизвика и мигновената реакция на една от най-известните холивудски актриси с мексикански произход - Салма Хайек. Красивата актриса заяви, че с изказванията си милиардерът нагнетява отношенията между американците и хората от латиноамерикански произход.

Мигновено след изказването му и отляво, и отдясно нападнаха Тръмп, че е прекалил с враждебната реторика, а избягалият наскоро от затвора мексикански наркобарон Хоакин Гусман заплаши "да си разчисти сметките с него", като след това изказване охраната на милиардера беше сериозно усилена.

Скандалните изявления на богаташа по адрес на имигрантите от Мексико му донесоха и още неприятни последствия освен гнева на Салма Хайек и заплаха за живота му. Една от гордостите на Тръмп - конкурсът "Мис САЩ", е на път да пропадне, след като водещи, съдии, изпълнители и двете телевизии Ен Би Си и испаноезичната "Унивисион", които го излъчват, отказаха участие заради крайните изказвания на Тръмп. Реагирайки на изказването му, Колумбия оттегли кандидатурата си за домакин на конкурса Мис Вселена, чиито права също държи милиардерът. Мексико пък отказа да изпрати своя участничка на надпреварата. Поредният удар по Доналд Тръмп дойде от отказа за участие на рапъра Фло Райда, който трябваше да бъде водещият изпълнител на конкурса Мис САЩ, и на бившата футболна звезда Емит Смит в качеството му на член на журито.

По-рано скандалът с Доналд Тръмп стана причина и конкурсът Мис САЩ да остане без водещи, след като Шерил Бърк и Томас Робъртс отказаха да участват. Поредната компания, която отказа да работи в сътрудничество с Доналд Тръмп, е "Ора Ти Ви", основана от мексиканския милиардер Карлос Слима и известния телевизионен водещ от САЩ Лари Кинг. Междувременно "Контактмюзик" съобщи, че известният пуерторикански певец Рики Мартин, оскърбен от изказванията на Доналд Тръмп и в знак на солидарност с латиноамериканската общност, ще организира годишния си благотворителен турнир по голф през август на друго място, а не както беше планирано в един от курортите на милиардера.

Въпреки критиките, които понася за отношението си към имигрантите, се оказва, че през последните месец именно това е причината Тръмп да бъде все по-сериозно приеман от избирателите, а подкрепата за него да скача главоломно. Според проучване на университета в Съфолк той дори е на първо място по популярност сред консерваторите, като изпревари доскорошния фаворит Джеб Буш. В началото на юни рейтингът на богаташа беше едва 2%, а сега той води със 17 на сто. Буш има подкрепа от 14%, а на трето място е губернаторът на щата Уисконсин Скот Уокър (8%).

Обявяването на тези резултати предизвика истински фурор, тъй като до скоро Доналд Тръмп бе възприеман като цирков клоун, който просто разведрява традиционно скучната надпревара за президентския пост. От проучвания за профила на избирателите се вижда, че американците, които ще дадат гласа си за Републиканската партия, са силно разделени между основните кандидати. Докато за Джеб Буш биха гласували по-образованите и умерени републиканци, то за Тръмп биха дали гласа си трудещите се хора, възрастните и избирателите без висше образование. Смята се, че на тях им е омръзнала политическата коректност и те са във възторг от милиардера, който нарича нещата с "истинските им имена".
Това е потвърдено и от думите на критично настроения към Тръмп публицист Джон Голдбърг от консервативното списание "Нешънъл Ревю", който смята, че много хора от твърдия електорат на републиканците са ядосани на сегашния президент Барак Обама заради неговата подкрепа за нелегалните имигранти, както и на ръководството на собствената си партия, която постоянно се страхува да не засегне нечии чувства и все се извинява на някого.

"В същото време демократите правят каквото си искат и се държат като извънземна армия, която стреля дори по предалите се", коментира в материала си Голдбърг . Именно затова хората харесват Тръмп, който за нищо не се извинява и е дързък в своите изказвания. "Аз разбирам защо някои консерватори го възприемат като глътка свеж въздух", пише публицистът.
В нарастването на одобрението към магната и популярността му сред избирателите той става все по-дързък в изказванията си и не се страхува да захапе всеки, който се изпречи на пътя му. Кандидат-президентът публично нарече "смотаняк" сенатора Линдзи Греъм, който също е кандидат от Републиканската партия. "Какъв смотаняк, ама какъв смотаняк е този Линдзи Греъм! Между другото, той е пълна нула по рейтинг, пълна нула", каза Тръмп. По думите му преди няколко години Греъм му се обадил по телефона с молба да му помогне с връзки в телевизия "Фокс нюз" и с дарения за кампанията. "И знаете ли, тогава си казах, какъв е този тип, някакъв просяк", заяви Тръмп на митинг в Блъфтън, Южна Каролина.
Само няколко дни по-рано строителният магнат се замеси и в скандал със сенатора Джон Маккейн, след като публично заяви, че не го смята за герой от войната във Виетнам.

По думите му, Маккейн не може да бъде смятан за герой, защото е бил военнопленник, а той се възхищава на военни, които не са били пленявани. По-късно Тръмп уточни, че не одобрява дейността на Маккейн като сенатор в помощ на ветераните от войните и няма намерение да му се извини за думите си. Фактът, че самият Доналд никога не е служил в армията направи коментара му още по-дързък, като дори влиятелни републиканци го призоваха да оттегли кандидатурата си за президент заради скандалното изказване.
Въпреки че обидните коментари на Тръмп предизвикват възмущение в множество от американците, той все още държи сериозна преднина сред съперниците си в Републиканската партия. Някои анализатори обаче смятат, че американците, които са заявили, че харесват Тръмп, е много вероятно в деня на изборите да не гласуват за него, защото той просто ги забавлява, но не изглежда толкова надежден и сериозен, колкото останалите кандидати. Всъщност може да се окаже, че печеливши от това ще се окажат настоящият президент Барак Обама и бившият държавен секретар и кандидат за поста на държавен глава през 2016 г. Хилари Клинтън. Още от началото на своята кампания Доналд Тръмп е тръгнал на кръстоносен поход срещу двамата членове на Демократическата партия.

Той остро критикува Обама, още откакто той бе избран за пръв за президент през 2008 г., като милиардерът бе един от хората, които се усъмниха в правото му да бъде президент, защото не е роден като американски гражданин. През 2014 г. риалити звездата изрази съмнение и за психическото здраве на американския президент. "Струва ми се, че нещо не е наред с психическото здраве на президента Обама. Защо не спира полетите? Психо!", написа в Туитър профила си Доналд. Наскоро пък Тръмп остро заяви, че целият свят мрази САЩ и причината за това е управлението на Обама. Строителният магнат не се забави и с критиките за сделката за ядрената програма на Иран, като коментира, че в Иран се присмиват на американците заради преговорите, които са били проведени сякаш САЩ са били обзети от отчаяние. Известен с това, че обича да преговаря, 69-годишният Тръмп смело добави, че ако той е водел преговорите, е щял да удвои санкциите. И докато наричаше Барак Обама "некомпетентен", той сметна за подходящо да подхвърли, че би се разбирал чудесно с руския президент Владимир Путин.

Няколко дни по-късно той нападна и Хилари Клинтън, като я нарече "най-лошия държавен секретар в историята на страната". Наблюдатели и анализатори смятат, че такива коментари се вписват много добре в предизборното послание на Тръмп за "възвръщане на величието на Америка", като по този начин той умело дърпа популистката струна на консерваторите, като казва, че страната отива "по дяволите". Покрай критиките му към Клинтън някои обаче се усъмниха, че Тръмп може да се окаже "троянският кон" на бившата първа дама в нейната предизборна надпревара, особено след като "Вашингтон поуст" разкри, че в миналото милиардерът е правил щедри дарения за нея и невинаги е бил консервативен републиканец.

По данни на вестника някога той се е обявявал за по-високи данъци на богатите, легализиране на наркотиците и въвеждане на единна здравноосигурителна система. Така донякъде изглежда логично някой да помисли, че Тръмп е в надпреварата единствено, за да предизвика хаос в състезанието за номинацията на Републиканската партия и така да създаде впечатлението, че Клинтън е по-надеждният избор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай