Почина любимият сенатор на Америка – Джон МакКейн

Снимка: rte.ie

Почина любимият сенатор на Америка – Джон МакКейн | StandartNews.com

Сенаторът републиканец Джон МакКейн, бивш военнопленник във Виетнам и неуспял кандидат за президент на САЩ през 2008 г., е починал снощи на 81-годишна възраст. Това съобщи неговата канцелария, цитирана от световните агенции.

Сенаторът от Аризона се бореше с глиобластома - агресивна форма на мозъчен тумор, диагностицирана през юли 2017 г. В средата на април т.г. то бе подложен на операция заради чревна инфекция.

Потомък на фамилия със славни военни традиции, МакКейн оглавява сенатската комисия за въоръжените сили. От този пост той работи за активната военна намеса на САЩ в чужбина, което да спомогне, по собствените му думи, за "победата над силите на радикалния ислям, които искат да унищожат Америка".

През 2000 г. не успява да спечели кандидат-президентската номинация на Републиканската партия, но се сдобива с нея през 2008. Тогава се явява с подгласник Сара Пейлин и е победен от Барак Обама.

Джон МакКейн бе изтъкнат опонент на президента Доналд Тръмп. След като отправи критики към Тръмп за антиимигрантската му реторика президентът се изказа пренебрежително за военното минало на сенатора с думите, че "предпочита хора, които не са били залавяни".

Съгласно партийната дисциплина МакКейн изрази подкрепа за Тръмп, след като той спечели републиканската номинация, но през октомври 2016 г. оттегли подкрепата си във връзка с публикуването на запис, в който Тръмп се хвали, че е хващал жени за гениталиите. След това Джон МакКейн редовно критикуваше настоящия обитател на Белия дом.

"Изпращам своите най-дълбоки съчувствия и уважение към семейството на сенатора Джон МакКейн", написа тази нощ в "Туитър" президентът на САЩ Доналд Тръмп по повод кончината на сенатора републиканец, предаде Ройтерс.

Министърът на отбраната Джеймс Матис заяви, че със смъртта на МакКейн "ние губим човек, който неотклонно изразяваше най-добрите идеали на нашата страна".

Лидерът на мнозинството в Сената Мич МакКонъл каза, че "в ера, изпълнена с цинизъм относно националното единство и публичните институции", животът на Джон МакКейн е ярък пример за "безграничен патриотизъм и саможертва"

Бившият президент демократ Барак Обама и съпругата му Мишел припомниха, че малцина от американците са били подложени на изпитания, през които е минал сенаторът от Аризона, нито има се е налагало да проявяват смелост като неговата. "Но всички ние можем да се стремим към тази смелост, за да поставим над себе си голямото добро", написа бившата президентска двойка.

Експрезидентът републиканец Джордж У. Буш заяви: "Животът на някои хора е толкова ярък, че е трудно да си представим, че той ще свърши. Някои гласове са толкова звънливи, че е трудно да си помислим, че са заглъхнали. Джон МакКейн беше човек с дълбоки убеждения и патриот от висш ранг".

Губернаторът на Аризона Дъг Дюси изтъкна, че Джон Маккейн е "американец, който няма никога да бъде забравен". Той е гигант. Икона. Американски герой. Но ние тук, у дома, сме най-горди да го наричаме аризонец".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай