Перу в краката на акула от Уолстрийт

Перу в краката на акула от Уолстрийт | StandartNews.com

77-годишният Кучински стана най-възрастният президент в историята на страната

Като малък живее в джунглата, шимпанзе сервира скоч на баща му всяка вечер

След тежка предизборна кампания, белязана от обиди, присмех и обвинения в корупция, перуанците неочаквано избраха 77-годишен бивш финансист от Уолстрийт да застане начело на страната. Бившият премиер Педро Пабло Кучински победи силната си опонентка и спрягана за сигурна победителка Кейко Фухимори. Лидерът на десноцентриската партия "Перуанци за промяна" спечели 50,12% от гласовете, а съперничката му - 49,88%. Кучински стана президент с разлика от 0,2%, което е малко над 41 000 гласа.

Победата му изненада както международната общност, така и самите перуанци, защото в първия тур на изборите победител бе Фухимори, докато за Кучински бяха гласували едва 24%. Изключително малката разлика в резултатите също бе изненада, тъй като анкети, направени в навечерието на изборите, даваха убедителна преднина на Фухимори. "Благодаря, Перу! Време е за съвместна работа в името на страната ни!", написа победителят в своята страница в социалната мрежа "Туитър". Това определено бе най-оспорваната победа на избори в Перу от пет десетилетия, а Кучински ще е най-възрастният президент в историята на страната.

Изненадващият избор на бившия финансист бе обяснен от анализаторите с това, че корупционните скандали в партията на Фухимори вероятно са били причината много перуанци да оттеглят подкрепата си за нея. Кейко Фухимори е дъщеря на бившия президент на Перу, етническия японец Алберто Фухимори, който лежи в затвора заради корупция, злоупотреба с власт и нарушаване на човешките права. В страната кланът Фухимори все още е синоним на власт и икономическо благосъстояние, но въпреки това наследничката не успя да се пребори за президентския пост.
За сметка на това блесна звездата на Кучински, който е бивш банкер от Уолстрийт,

работил е и в Световната банка

Сред перуанците той е популярен и просто с инициалите си ППК. Привърженик е на свободния пазар, но иска да намали данъците, за да съживи икономиката, и да съчетае частните и държавните инвестиции, за да създаде милиони работни места. Кучински е братовчед на френския режисьор Жан-Люк Годар, а съпругата му е братовчедка на американската актриса Джесика Ланг. Новият държавен глава заяви, че ще използва международния си финансов опит, за да насърчи икономическия растеж в страната. Той има подкрепата на видни фигури, като нобеловия лауреат за литература Марио Варгас Льоса и кандидатът за президент от левицата Вероника Мендоса. Въпреки това много анализатори заявиха, че Кучински нямаше да спечели, ако не беше наказателния вот срещу Кейко. Значителна част от перуанците и доста добре информирана за тежките злоупотреби с правата на човека и корупционните практики, характерни за режима на бащата на Кейко. Именно те бяха готови и мобилизирани да излязат и да предотвратят завръщането на клана Фухимори.
Въпреки това Кучински определено е човек с изключително интересна биография. Роден е в Лима през 1938 г. в семейството на баща наполовина евреин, роден в Берлин, изследовател на тропически зарази, и майка, която е френска протестантка и учителка по литература.

Като момче живее в перуанската Амазонка

заради своя баща, който иска да изследва проказата. Имат си шимпанзе, което сервира скоч на татко му всяка вечер. В дома им в джунглата основният език, на който се говори, е френски. След преврата през 1948 г., бащата на Педро е хвърлен в затвора, а майка му и брат му го взимат и заминават за Швейцария. Там бъдещият президент завършва английско училище, а после прекарва една година в Кралската музикална академия в Лондон, където изучава флейта и пиано. След това се мести в Оксфорд, а по-късно и в Принстън. По-късно Кучински постъпва на работа в Световната банка, но се връща в Перу като зам.-директор на Централната банка. Когато е на 30 г. и все още е висш служител в банката, генерал извършва преврат, след което нахлува в кабинета на Кучински, поставя пистолет на бюрото пред него и му иска достъп до трезора на банката. Бъдещият президент обаче проявява смелост и отказва да се подчини. Поради това е хвърлен в затвора, откъдето успява да избяга, като гази през дълбоките води в Еквадор и

язди магаре в продължение на 3 седмици

Впоследствие успява да замине за Вашингтон, нает е от Международния валутен фонд. Кучински се връща в Световната банка, където тогавашният президент Робърт Макнамара го съветва да стане финансист на Уолстрийт. Все още младият Кучински минава през множество компания, а накрая отваря своя инвестиционна фирма. През 2000 г. се връща в Перу с идеалната цел да изгради водни запаси за бедните общности в страната.

Висок, строен и със светла кожа, Кучински е определян от приятелите си като дисциплиниран и самодостатъчен човек, който обича да става рано, да слуша и да свири музикални произведения, да ходи на фитнес. И все пак дори изпълненият му с приключения живот не може да го подготви на 100% за това, което го очаква сега в петгодишния му мандат като президент. Той ще трябва да поведе страна, в която над 10 млн. души са без течаща вода, корупцията се шири на длъж и шир, наркобизнесът не отслабва, а престъпността не спира да се увеличава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай