Папата тръгна за Мексико със сомбреро

Папата тръгна за Мексико със сомбреро | StandartNews.com

Журналист му лъсна обувките в самолета

Папа Франциск се отправи днес на едноседмична визита в Латинска Америка, в рамките на която бе предвидена и историческа среща с руския патриарх Кирил. Рано сутринта вчера духовният глава на католиците се отправи към Куба, а след това към Мексико, а по пътя демонстрира добро настроение и получи редица подаръци от пътуващите с него журналисти.

В самолета папата споделил пред репортерите, че най-голямото му желание по време на визитата в Мексико е да се помоли пред Девата от Гуадалупе. "Тази мистерия се изучава, изучава, и няма никакво човешко обяснение. Дори най-научното изследване казва, че има нещо Божие", казал Франциск за прочутата икона на Божията майка, чието създаване и до днес е мистерия.

Папа Франциск трябваше да пристигне в Мексико късно снощи местно време (рано сутринта днес). Преди това обаче в програмата му бе предвидена важна спирка на летището в Хавана, където да се срещне с руския патриарх Кирил. Подобна срещу между главите на Римокатолическата църква и Московската патриаршия не се е случвала след Великата схизма преди над 1000 години. Тъй като въпросът все още е чувствителен за Москва, срещата бе организирана на неутрална територия, а именно в Куба. Двамата духовници трябваше да подпишат и обща декларация срещу насилието и тероризма.
Дългият полет до Мексико е преминал във ведро настроение, а папата е получил множество подаръци, разказват журналисти, пътували с него. В началото на полета той се сдобил със сомбреро, шоколадови бисквити и бяла роза. Журналистът Ноел Диас, собственик на католическо радио в Лос Анджелис, обаче му направил необичаен подарък - комплект за лъскане на обувки. Той разказал, че като дете майка му нямала пари, за да му купи нови дрехи, с които да вземе Първо причастие в църквата. Затова на 7 г. той започнал да лъска обувки на улицата. Така успял да събере за нова риза и панталони. По време на пътуването журналистът подарил на папата комплект за лъскане на обувки, като обяснил, че е в знак на почит към тези, които работят усилено всеки ден. След това ритуално лъснал обувките на папата. "Благодаря ти за примера. И моля те, моли се за мен", отговорил Франциск.

Пред репортерите папата обещал още да посети Колумбия през 2017 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай