Папата дъвче кока в Боливия

Папата дъвче кока в Боливия | StandartNews.com

Папа Франциск пожела да дъвче листа от кока по време на визитата си в Боливия в началото на юли, заяви министърът на културата Марко Мачикао по местното радио и телевизия.

Листата на коката са основна съставка за производство на кокаин. Употребата им в необработен вид е узаконена в Боливия и в други страни в Андите. Местното население редовно дъвче листа от кока. Самият боливийски президент Ево Моралес защитава тази традиция, защото растението е смятано за свещено. Освен това дъвченето на кока предпазва от световъртеж и други отрицателни ефекти, причинявани от голямата надморска височина и разредния въздух.

"Предложихме на папата чай от листа на кока заради голямата надморска височина. Той обаче изрично поиска да ги дъвче. Затова ще посрещнем Светия Отец със свещените листа от кока," гласи изявлението на министъра на културата. Все още липсва официална реакция на Ватикана по изказването на папата, който ще посети 3 южноамерикански страни - Еквадор, Боливия и Парагвай, от 5 до 12 юли. Папа Франциск е четвъртият глава на Римокатолическата църква, който ще посети континента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай