Отиде си дизайнерът на първите дами (СНИМКИ)

Отиде си дизайнерът на първите дами (СНИМКИ) | StandartNews.com

"Джентълменът на модата" Оскар де ла Рента почина на 82 г., месец след последното си ревю

Американският дизайнер Оскар де ла Рента, любимец на първите дами на САЩ от Джаки Кенеди насам, почина на 82 години. "Джентълменът на модата", както го нарече манекенката Наоми Кембъл, работеше до последния момент. Последното му ревю бе през септември, а в същото време той направи и сватбената рокля на съпругата на Джордж Клуни - Амал.

Де ла Рента е починал в дома си в Кент, Кънектикът, гласи съобщение на семейството му. Причина за смъртта не се посочва. През 2006 година той бе

диагностициран с рак

но по-късно обяви, че се е излекувал от болестта. В съобщението се посочва, че той е починал, обграден от роднините си и няколко кучета.

Оскар де ла Рента бе любимец на първите дами на САЩ, както и на огромен брой звезди на шоубизнеса. Той бе известен не само с елегантните си рокли, но и с благия си характер и приятелството с много от клиентите си. Дизайнерът става популярен за пръв път през 60-те, когато прави дрехи за тогавашната първа дама на САЩ Джаки Кенеди. Няколко години по-късно основава и своя компания. След Джаки Кенеди негови клиентки стават и

Нанси Рейгън, Бети Форд, Хилъри Клинтън

и Лора Буш. Дъщерята на Джордж и Лора Буш - Джена, също се омъжи с негова рокля през 1998 година. Почитателка на творбите на Де ла Рента бе и покойната принцеса Даяна. С Хилъри Клинтън дизайнерът бе близък приятел. Тя носеше негова рокля на бала след встъпването в длъжност на президента Бил Клинтън през 1997 година. Миналата година тя го нарече "скъп приятел", а той й отговори в подобен тон: "Тя може да не хареса това, което ще кажа, но мисля, че тя ще е следващият президент".

По-рано този месец в клуба клиентки на Де ла Рента влезе и настоящата първа дама на САЩ Мишел Обама. Тя облече негова рокля на коктейл в Белия дом. Още преди три години дизайнерът я разкритикува, че не носи дрехи на американски творци, и тя накрая уважи мнението му.

Богатите му и красиви рокли са спечелили сърцата и на огромен брой звезди от шоубизнеса и присъствието им е неизменно на церемониите по раздаването на различни награди в Холивуд. Отличителна тяхна черта са

обемните поли

богатият дизайн и наситените цветове. Дантелите и бродериите също са често срещан елемент.
Сред фенките на Де ла Рента в Холивуд са Пенелопе Крус, Дженифър Гарнър и Камерън Диас.

Последната по-известна творба на дизайнера е сватбената рокля на съпругата на Джордж Клуни - Амал. Дантелената рокля с огромен шлейф събра възхищението на целия свят, а Амал Клуни разказа, че работата по нея с Де ла Рента е била истинско удоволствие. "Джордж и аз искахме сватба, която е романтична и елегантна, и не мога да си представя някой друг, освен Оскар, който да може да пресъздаде това настроение в една рокля", разказа тя. "Срещата с него направи целия процес на дизайна магически, той е толкова топъл човек и такъв джентълмен!", каза още тя.
Новината за смъртта му натъжи звезди по цял свят. "Ще ни липсва неговата щедра и топла личност, неговият чар и неговият страхотен талант", каза Лора Буш.

"Винаги ще го помним като човека, който накара жените да изглеждат и да се чувстват красиви. Ти винаги ще бъдеш Джентълмена на модата", написа Наоми Кембъл в Туитър.

Дизайнерът е роден през 1932 година в Доминиканската република. На 18 години той се мести в Мадрид, за да учи рисуване. Когато е 28-годишен, Де ла Рента е поканен от американския посланик в Испания да направи рокля за дъщеря му. Благодарение на умопомрачителния тоалет младата американка се появява на корицата на сп. "Лайф", а авторът му става световноизвестен и е поканен на работа в модна къща "Баленсиага" (Balenciaga). До 1965 година работи за компанията Arden, след което основава собствена компания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай