Осама бин Ладен готвел нови атентати в САЩ

Осама бин Ладен готвел нови атентати в САЩ | StandartNews.com

Осама бин Ладен в последните си години е призовавал своите последователи да се концентрират върху атаките срещу САЩ. Това показват разкрити нови документи, информира BBC.

Американските власти публикуваха документите, открити в нощта, когато лидерът на ал-Кайда бе убит в скривалището си в Пакистан.

Те включват кореспонденция на арабски с неговите лейтенанти, любовно писмо до една от жените му и формуляр за присъединяване към терористичната групировка.

Бин Ладен е притежавал и книги на английски са икономика и военна теория.

В едно от писмата, Бин Ладен инструктира един от заместниците си да каже "на нашите братя, че трябва да останат фокусирани върху борбата срещу американците."

В друго писмо Бин Ладен се обръща към мюсюлманите по целия свят с призиви да водят "свещена война против неверниците", на първо място срещу американците. В кореспонденцията си той се надсмива над "войната с тероризма", обявена през 2001 година от президента Джордж Буш-младши, и изразява почуда от търсенето на оръжие за масово унищожение от страна на американските войски в Ирак, тъй като там такова никога не е имало, информира още БНТ.

Архивите на Бин Ладен разкриват още план за отбелязване на 10-ата годишнина от терористичните нападения на 11 септември 2001-ва. За целта трябвало да бъдат изпратени редица изявления до тв канала "Ал Джазира", които да бъдат използвани в репортажи по случай годишнината.

Прави впечатление и че лидерът на Ал Каида е проявявал извънредна предпазливост. Той призовава последователите си да не обсъждат в интернет никакви въпроси, свързани с дейността на групировката, а да използват за тази цел само куриери. Тези изисквания важели за най-близкото обкръжение на Бин Ладен, включително за неговите жени и деца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай