Официално: Хилари срещу Тръмп в битката за президент

Официално: Хилари срещу Тръмп в битката за президент | StandartNews.com

Бившата първа дама на САЩ Хилари Клинтън стана първата жена в 240-годишната история на страната, която ще се бори за Белия дом. Тя спечели президентската номинация на Демократическата партия на конгреса във Филаделфия за изборите на 8 ноември и ще участва в тях с идеите на доскорошния си конкурент Бърни Сандърс.

Макар че Клинтън получи номинацията, тя бе принудена да възприеме предложението на Сандърс за повишаване на минималната заплата до 15 долара на час. Партията й обеща да премахне смъртното наказание, да се бори срещу глобалното затопляне и за легализирането на марихуаната, коментира британският "Дейли Телеграф". Който и да спечели изборите, страната ще остане разделена, отбелязва вестникът. В повечето американски избори кандидатите разпалват емоциите на партийния електорат, а след това се ориентират по-близо до центъра, за да спечелят подкрепата и там. Този път Клинтън беше принудена да направи обратното. Номинацията й беше гарантирана от юни, но след това те се принуди да направи драматични отстъпки пред левите сили, за да избегне пълно разделение. В резултат възприе най-прогресивната политическа платформа, издигана от голяма политическа партия в САЩ в новата история, изтъква "Дейли Телеграф".

Сенаторът от Върмънт Бърни Сандърс изигра символична роля, призовавайки партията да се обедини зад Хилари, пише американският "Ню Йорк Таймс". Най-очакваната реч пък беше тази на нейния съпруг и бивш президент на САЩ Бил Клинтън, отбелязва вестникът. Той заяви, че опонентите на съпругата му от десетилетия създават неин двуизмерен образ и призова зрителите да погледнат отвъд политическите нападки срещу нея, коментира изданието. Бил Клинтън изложи множество примери за работата на Хилари в полза на децата още от времето, когато двамата били студенти. Той я нарече също защитник на правата на жените и хората с различна сексуална ориентация, както и "най-добрият ми приятел". "Тази жена никога не се е задоволявала със статуквото", подчерта той и добави: "Тя винаги иска да движи топката напред".

Бил Клинтън заяви, че Хилари е активист за социална справедливост още от първите дни на брака им като студенти по право. "Нейното любопитство никога не пресъхва. Тя е лидер по природа" и "боец, роден с допълнителен ген за отговорност", подчерта той. Бившият президент разказа за отношенията със съпругата си, припомняйки си времето преди 40 г., когато я забелязал в университета, както и за влиянието, което оказала върху него да се впусне в политиката. "Хилари ми отвори очите за цял свят на служене на обществото", похвали я той. Бил Клинтън защити също така работата на съпругата си като държавен секретар, изтъквайки, че тя е изиграла важна роля за защита на американските интереси, битката с тероризма и утвърждаването на човешките права.

Ако Хилари бъде избрана за президент, на Бил ще бъде отказван достъп до всички срещи и съвещания в Белия дом и ще бъде направено всичко възможно той да не може да влияе на решенията на съпругата си, съобщиха съветници на кандидатката на Демократическата партия, цитирани от "Ню Йорк Таймс". Бившият президент на САЩ няма да получи дори отделен работен кабинет в Западното крило на Белия дом, където се намира Овалният кабинет. 42-ият президент на САЩ ще се откаже и от ръководството на благотворителната фондация на семейство Клинтън, чието финансиране предизвика критики от страна на Републиканската партия.

Това беше вероятно най-важната и трудна реч в живота на Бил Клинтън, подчертава американският в. "Вашингтон Поуст". В нея той наблегна на потенциала на съпругата си да прави промени. Това е послание както към поддръжниците на Сандърс, че в сърцето си тя е една от тях, така и до тези, които се изкушават да гласуват за републиканския кандидат Доналд Тръмп, че промените, които искат, е по-вероятно да дойдат от жената с десетилетия политически опит. Поддръжниците на Хилари бяха очаровани, заклетите й противници със сигурност ненавиждаха речта на съпруга й. Само проучванията на общественото мнение могат да покажат със сигурност как тя е повлияла на колебаещите се, но би било изненадващо, ако усилията на Бил Клинтън не са ги убедили поне да обмислят отново да я подкрепят, отбелязва вестникът.
Междувременно една от предшественичките на поста държавен секретар на САЩ на Хилари Клинтън - Мадлин Олбрайт, предупреди, че демократите трябва да направят всичко възможно Хилари да спечели вота през есента. Евентуална победа на Тръмп ще бъде катастрофа за страната и подарък за руския президент Владимир Путин, каза тя. Планирано е 68-годишната Клинтън да даде днес официално съгласието си да представлява демократите на изборите.

100 US знаменитости в кампания срещу милиардера

Над 100 знаменитости започнаха кампания, за да спрат кандидата за президент на САЩ на Републиканската партия Доналд Тръмп, съобщи интернет порталът Policy.mic. Те смятат, че трябва да се обърне внимание върху "реалните и сегашните заплахи на неговата кандидатура".
По данни на сайта кампанията е създадена от организацията MoveOn.org и носи името United Against Hate (Обединени срещу омразата). Сред участващите в нея знаменитости са актьори като Ууди Харелсън, Марк Руфало, Джулиана Мур, Оливия Уайлд, Мег Райан, Брайън Кренстън, Нил Патрик Харис, Синтия Никсън, режисьорът Майкъл Манн, музикантите Моби, Талиб Куели и др.
В същото време Тръмп опроверга информацията, че има бизнес в Русия. "Официално заявявам, че имам нула инвестиции в Русия", обяви милиардерът на страницата си в социалната мрежа "Туитър". Опоненти на кандидата на Републиканската партия от лагера на съперничката му за президентския пост Хилари Клинтън твърдят, че Тръмп има делови връзки в Русия, които го правили зависим от Москва.

Кремъл: Не се месим във вота за президент

Кремъл отрече, че Москва се намесва в президентската кампания в САЩ, след като президентът Барак Обама отказа да изключи, че Русия може би се опитва да наклони везните в полза на Доналд Тръмп.

"Президентът Владимир Путин многократно повтори, че Русия никога не се е намесвала и няма да се намесва във вътрешните работи, особено в изборния процес в други държави", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, отричайки, че Москва стои зад хакерската атака срещу мейли на Националния комитет на Демократическата партия. "Москва внимателно избягва всякакви действия, всякакви думи, които могат да бъдат разтълкувани като директно или непряко влияние върху изборния процес", добави той. Кремъл вече беше обвинен от кампанията на Хилари Клинтън, че Русия е замесена в изтичането на мейли от Демократическата партия. "Ако говорите за някои подозрения по отношение на нашата страна, трябва най-малко да бъдете прецизни и конкретни", поясни Песков.

В интервю за тв канала Ен Би Си Обама заяви, че "всичко е възможно" след предположенията, че Москва има пръст зад хакерската атака. "Това, което знаем, е че руснаците хакват нашите системи. Не само правителствени системи, но и частни", добави президентът на САЩ Обама.
Песков каза още, че Кремъл съжалява, че политиците във Вашингтон играят с "руската карта", допълвайки, че тя се е превърнала в "основната карта в играта им".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай