Обама зове от Хирошима за свят без ядрени оръжия

Обама зове от Хирошима за свят без ядрени оръжия | StandartNews.com

Американският президент Барак Обама направи историческо посещение в Мемориалния парк на мира в Хирошима, с което стана първият действащ държавен глава на САЩ, посетил поразения от американската армия японски град.

На 6 август 1945 г., в края на Втората световна война, южният японски град става мишена на първата атомна бомбардировка в историята. Около 140 хиляди души загиват на място, когато американски военен самолет пуска атомната бомба в Хирошима.

В навечерието на визитата Обама каза, че с посещението си в японския град ще подчертае необходимостта от ядрено разоръжаване на света.

И спази обещанието си: „Преди 71 години смъртта надвисна от небето. Тогава светът се промени завинаги, бомбата показа, че човечеството разполага със средствата да се унищожи само". Пред паметника на загиналите по време на бомбардировката Обама си пожела и свят без ядрени оръжия.

„Защо сме тук, в Хирошима? Дойдохме, за да поразсъждаваме за тази ужасна сила, която бе отприщена в не толкова далечното минало. Дойдохме, за да отдадем почит на мъртвите. Техните души ни говорят, искат от нас да се вгледаме в себе си", заяви още държавният глава, цитиран от Фокус. 

„Технологичният напредък без еквивалентния напредък на човечеството може да бъде фатален. Научната революция, която ни доведе до деленето на атома, изисква и морална революция", отсъди още Обама.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай