Обама: САЩ са най-силната държава

Обама: САЩ са най-силната държава | StandartNews.com

Джихадистите са фанатици и убийци, но не са екзистенциална заплаха за страната, увери президентът

Американският президент Барак Обама направи последната си реч пред Конгреса в качеството му на държавен глава. В последното си изказване "За състоянието на Съюза" Обама се опита да успокои страховете на американците за състоянието на икономиката, сигурността и бъдещето. Акцентът на речта бе, че САЩ е най-силната държава в света.
Последната му реч в качеството му на президент бе по-кратка от обикновено и за изненада на мнозина в нея само веднъж бе споменат проблемът с огнестрелните оръжия в САЩ. Екипът на Белия дом обаче изпрати мощно послание по този въпрос чрез първата дама Мишел Обама. Тя не зае мястото си в залата като символ на празните столове, които остават след жертвите. Този жест превърна темата #EmptySeat в една от водещите за американците в "Туитър".

Барак Обама не уточни подробности за това какви законови промени ще бъдат предприети по време на последната година от президентството му, но изброи някои от основните цели - вдигане на търговското ембарго срещу Куба, искане от Конгреса да разреши употреба на военна сила срещу "Ислямска държава", разширяване обхвата на данъчните облекчения върху личните доходи, по-достъпни колежи, повишаване на минималната работна заплата, ремонт на имиграционната система.

"Всички приказки за икономическия упадък на Америка са политически измислици", подчерта Обама. "Когато става въпрос за важните международни въпроси, хората по света не се стремят да се водят по Пекин или Москва, те гледат нас. Съединените щати на Америка са най-силната държава на света. Точка.", заяви той. Традиционно, американските президенти използват последната си програмна за обобщение на постигнатото от тях. Сред посланията за единство Обама каза, че "едно от малкото неща", за които съжалява е, че американската политика е изпаднала в състояние на дълбоко разделение и че не успява да отговори за очакванията на гражданите. Обама подчерта, че Америка държи на своята политика на толерантност и се опълчи на кандидата за президент Доналд Тръмп. В частта за външната политика пък американският държавен глава заяви, че мисията на САЩ е да направи света по-безопасен, но без да се превръща в световен полицай. По повод терористичните мрежи "Ислямска държава" и "Ал Каида" Обама заяви, че представляват пряка заплаха за гражданите и трябва да бъдат спрени. "Но те не представляват екзистенциална заплаха за нашата страна", увери той. "Ние просто трябва да ги наричаме такива, каквито са - убийци и фанатици, които трябва да бъдат изкоренени, преследвани и унищожени", добави Обама.

Едно от най-амбициозните начинания, които Обама обяви в речта си президентът, е усилието да бъде преборен ракът с публични и частни ресурси. Президентът сравни това начинание със събитие от мащаба на американската космическа програма за стъпване на Луната и възложи на вицепрезидента Джо Байдън да оглави "ръководството на мисията". Самият Байдън загуби миналата година 46-годишния си син именно заради заболяване от рак на мозъка.
Не се забави реакцията на републиканците, които по време на речта не аплодираха и слушаха с каменно изражение. Кандидатът за президент на САЩ Доналд Тръмп пък написа в социалните мрежи, че речта е една от най-скучните, неподредените и безсмислени, които е чувал от дълго време.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай