Обама с план срещу глобалното затопляне

Обама с план срещу глобалното затопляне | StandartNews.com

Президентът на САЩ Барак Обама ще представи днес плана си за справяне с вредните емисии на парниковите газове, довели до глобалното затопляне, пише "Ройтерс".

Белият дом обяви, че ще направи всичко възможно за съкращаване на въглеродните емисии от енергийния сектор, настоявайки те да бъдат намалени с 32 процента процента до 2030 г.

Междувременно страните членки на ООН постигнаха съгласие по последните подробности от плана за действие, който предвижда изкореняване на крайната бедност в света до 2030 г. и контрол върху глобалното затопляне.

След седмица интензивни преговори в централата на ООН в Ню Йорк, експерти и дипломати от 193 страни приеха проект от около 30 страници, озаглавен "Да променим нашия свят, програма за устойчиво развитие до 2030 г." В документа от 29 страници са описани 17 глобални цели за устойчиво развитие за следващите 15 години.

Първо се цели "повсеместното изкореняване на всичките прояви на бедността". След това се разглежда "изкореняване на глада, обезпечаване на продоволствената сигурност", здравословен начин на живот, равенство на половете, достъп към надеждна и стабилна енергетика, устойчиво икономическо развитие и създаване на работни места. Предвиждат се също така мерки по съкращаване на обемите на изхвърляни в атмосферата парникови газове.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун изрази надежда, че през септември, когато документът бъде приет окончателно, ще бъде отбелязано началото на "нова ера на устойчиво развитие, в което бедността ще бъде изкоренена, благата ще бъдат общи, а причините за измененията климата – победени".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай