Обама: Русия не произвежда нищо и е с ограничено влияние

Обама: Русия не произвежда нищо и е с ограничено влияние | StandartNews.com

Вашингтон. Президентът на САЩ Барак Обама отхвърли Русия като нация, която "не произвежда нищо" и е с "ограничено влияние в света", в интервю за списание Economist.

Обама омаловажи ролята на Москва в света, заявявайки, че Владимир Путин, президентът на Русия, е лидер, който причинява краткосрочни проблеми за политически дивиденти, което ще навреди на Русия в дългосрочен план.

"Аз мисля, че е важно да се запази перспективата. Русия не произвежда нищо", заяви Обама. "Имигрантите не са се устремили към Москва в търсене на възможност. Продължителността на живота на руския мъж е около 60 години. Населението се свива."

Русия е третият по големина в света производител на петрол и вторият най-голям производител на природен газ. Европа разчита основно на руските енергийни износи, което усложнява реакцията на Запада към кризата в Украйна.

Говорейки за това, което той нарече "регионални предизвикателства" пред Русия, Обама заяви: "Ние трябва да се уверим, че те няма да ескалират, когато изведнъж ядрените оръжия се върнат в обсъждането на външната политика."

Обама е заявил пред Путин миналата седмица, че САЩ считат, че Русия е нарушила Договора за ядрени оръжия със среден радиус от 1988 г., предназначен да премахне наземно базираните крилати ракети.

В същото време той отбелязва, че "Русия гледа на Запад и на Изток като двуликия Янус".

"Мисля, че руският президент е фактор на сериозно напрежение, което може да се окаже опасно за Русия в дългосрочна перспектива. В краткосрочна перспектива обаче той може да се ползва с популярност в страната и да предизвиква безпокойство в чужбина", подчертава Барак Обама.

В същото време той дава положителна оценка за отношенията си с Дмитрий Медведев по време на неговия президентски мандат.

Според Обама търканията между САЩ и Китай се преодолими, но срещу икономическите амбиции на Пекин трябва да се противостои много твърдо, защото китайците ще натискат силно колкото могат, докато не срещнат съпротива.

Същевременно президентът казва пред списанието, че освен твърдост срещу китайската страна, когато нарушава международните норми, трябва да й бъдат посочвани и потенциалните изгоди в дългосрочен план.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай