Обама: Политическият климат в САЩ е отровен

Обама: Политическият климат в САЩ е отровен | StandartNews.com

Девет години след като обяви, че се включва в битката за Белия дом, президентът на САЩ Барак Обама се върна в Спрингфийлд, Илинойс, откъдето призова за реакция срещу "отровния политически климат" в страната, който отблъсквал хората от обществения живот, съобщи Франс прес.

"Откакто дойдох на власт, тонът на политическия дебат не се е подобрил, дори се влоши", заяви Обама пред депутати от законодателното събрание на северния щат. Президентът се върна към една от основните теми в кампанията си от 2008 г., която сега бе подета от различни кандидати, борещи се да го наследят - промяната на начина, по който функционира политическият процес във Вашингтон. В това отношение провалът е очевиден, отбелязва агенцията. "Има зееща пропаст между мащаба на предизвикателствата, пред които сме изправени, и дребнавостта на нашата политика", заяви със съжаление Обама. Той отбеляза, че злобата и недоверието се проявяват най-често в отношенията между представители на двете водещи партии - републиканците и демократите. "Ако слушах консервативните коментатори, и аз нямаше да гласувам за себе си", отбеляза иронично той, говорейки за разделителните линии в медиите, които според него не помагат на дебата.

Обама подчерта, че е необходимо да се намали зловредното влияние на парите в американската политика. Трябва да се разработят правила, които да гарантират, че финансирането на изборите няма да се контролира от "една шепа семейства или от скрити интереси", каза той.

Президентът изрази отново несъгласието си с решението на Върховния съд от 21 януари 2010 г., с което се обявява за противоконституционно да се ограничават разходите за политически цели на компаниите, асоциациите и синдикатите. Петимата консервативни членове на ВС сметнаха, че това ограничава правото им на свобода на словото. Четиримата им прогресивни колеги гласуваха против. Организация "Руутстрайкърс", която се бори за по-добро регулиране на политическото финансиране, обаче изрази съжаление, че Обама не е взел никакви конкретни мерки по този въпрос след встъпването си в длъжност през 2009 г.

Двама републиканци аут от битката за Белия дом

Губернаторът на Ню Джърси Крис Кристи реши да се оттегли от състезанието за номинацията на Републиканската партия за предстоящите президентски избори в САЩ, съобщиха световните агенции. Решението на Кристи е продиктувано от ниския му резултат на първичния вот в щата Ню Хемпшър. Той събра едва 7% от гласовете и остана на шесто място. "Опитах се да се боря за това, в което вярвам: че трябва да се говори на духа, че са важни опитът и компетентността, и че всичко това ще има значение за бъдещия лидер на нащията", заяви губернаторът на Ню Джърси.

От кампанията се оттегли и Карли Фиорина, която в Ню Хемпшър остана на седмо място сред кандидатите на републиканците. Бившата директорка на "Хюлет-Пакард" обяви решението си с пост в социалната мрежа "Фейсбук".

Републиканският вот в щата Ню Джърси бе спечелен от Доналд Тръмп, който събра 35%. След него остана Джон Кейсик с 16%. При вота на демократите Бърни Сандърс събра 60% от гласовете, а Хилари Клинтън остана с 39%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай