Обама на историческо посещение в Хирошима

Обама на историческо посещение в Хирошима | StandartNews.com

Барак Обама ще стане днес първият действащ президент на САЩ, посетил Хирошима, съобщават Асошиейтед прес и БНР.

На 6 август 1945 г., в края на Втората световна война, южният японски град става мишена на първата атомна бомбардировка в историята. Около 140 хиляди души загиват на място, когато американски военен самолет пуска атомната бомба в Хирошима.

В навечерието на визитата Обама каза, че с посещението си в японския град ще подчертае необходимостта от ядрено разоръжаване на света.

Той обаче беше категоричен, че по време на визитата не смята да се извинява за атомната бомбардировка през 1945 г.

В интервю за японския вестник "Асахи" Обама подчерта, че заминава за Хирошима с "мисли за десетките хиляди жертви от времето на Втората световна война и за да им се поклони".

От думите му обаче става ясно, че президентът има предвид не само жертвите на атомните бомбардировки, но и американските войници, сражавали се с Япония. "Хирошима ни напомня, че войната, независимо от причините или въвлечените в нея страни, води до огромно страдание и загуби, особено сред цивилните граждани", смята Обама.

Той също така посочи, че САЩ "има специалната отговорност да продължи усилията за изграждане на свят без ядрено оръжие". Визитата в Хирошима ще покаже още, че "бившите врагове могат да станат най-надеждни съюзници", каза Обама.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай