Обама: ИД не може да ни сплаши

Обама: ИД не може да ни сплаши | StandartNews.com

„Ислямска държава" не може да ни победи на бойното поле и затова се опитва да тероризира дома ни, но тя не може да ни сплаши", категоричен е лидерът на САЩ Барак Обама. Той отбеляза, че САЩ, Франция и други страни в миналото са се сблъсквали с подобни заплахи като "фашизма, комунизма, Студената война , но всеки път са успявали да ги преодолеят с обединяване на своите усилия. Обама призова още европейските авиокомпании да увеличат сътрудничеството в обмена на информация за пътниците, като попречат на терористични бойци да влизат на територията на „нашите страни". От своя страна Оланд благодари на САЩ за съпричастността.

САЩ и Франция засилват ударите по позиции на „Ислямска държава" в Сирия и Ирак, като увеличат обема на разузнавателна информация", заяви френският президент Франсоа Оланд на пресконференция с американския му колега брак Обама в Белия дом. Оланд пристигна в Белия дом, като част от кампанията си да обедини усилията в борбата с терористите след кървавите нападения в страната му на 13 ноември. На срещата Обама подчерта, че терористите не могат да сплашат гражданите на САЩ и други страни, които и преди са се справяли със заплахи за сигурността.

„На 11 септември 2001 г. всички се чувствахме американци, а на 13 ноември тази година – французи", каза Оланд, като допълни, че в този момент американците и французите са „рамо до рамо". Според него сирийският президент Башар Асад трябва да и отиде. „Не мога да повярвам, че сирийският народ може да се обедини около такъв човек", заяви той. Оланд каза още, че двете страни са решили да засилят ударите срещу позиции на „Ислямска държава" в Сирия и Ирак и допълни, че Франция вече е бомбардирала град Рака, считан за столицата на джихадистите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай