Обама: Ебола е заплаха за световната сигурност

Обама: Ебола е заплаха за световната сигурност | StandartNews.com

Вашингтон. Американският президент Барак Обама обяви, че епидемията на ебола в Западна Африка е заплаха за световната сигурност и изисква глобален отговор.

Той оповести мерките, които страната му ще предприеме. Те включват изпращането на 3000 военослужещи, които да помогнат за изграждането на нова здравна инфраструктура. В Либерия бъдат изградени 17 здравни центъра, всеки от тях със 100 легла и изолатори. Седмично трябва да бъдат обучавани по 500 здравни работници.

Сред другите мерки е създаването на т. нар. Въздушен мост за по-бързи доставки на медикаменти и материали между държавите. Ще бъдат доставени и здравни комплекти за стотици хиляди семейства в засегнатите страни. Още тази седмица 50 000 ще бъдат изпратени в Либерия.

„Светът е обърнал очи към САЩ", коментира Барак Обама и допълни, че размерите на епидемията вече надхвърлят капацитета на болниците и хората „буквално умират по улиците". Тя може да има отражение върху „политическите и икономическите аспекти, както и сигурността за всички нас", каза още американският президент.

„Светът знае как да се справи с тази зараза. Знаем, че ако предприемем подходящите стъпки, можем да спасим човешки животи. Но трябва да действаме бързо", подчерта Барак Обама.

По данни на Световната здравна организация досега от болестта са загинали 2 461 души. Ебола се предава само при близък контакт, но до момента за нея няма ефективен медикамент или ваксина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай