Наричайте ме Джеб

Наричайте ме Джеб | StandartNews.com

Трети от клана Буш тръгна към Белия дом

Бившият губернатор на щата Флорида е любимец на републиканския елит

До изборите за президент на САЩ през ноември 2016 г. има много време, но списъкът на кандидатите за върховната власт набъбва. В битката за президентството вече се включиха над 15 амбициозни политици, 11 от които от Републиканската партия. Първа крачка към Белия дом направи преди три дни и бившият републикански губернатор на щата Флорида Джеб Буш. Син и брат на двама президенти, най-младият от клана Буш обеща да не спекулира с известното си семейство. Джеб е по-малкият син на президента Джордж Хърбър Уокър Буш /баща/. Навлизането му в политиката става по време на на предизборната кампания на баща му. Джеб е завършил латиноамериканския факултет в щата Тексас.

Говори безупречно испански език

Преди да излезе на политическата сцена като кандидат за губернатор на Флорида, Джеб Буш работи като банков служител в международния отдел на Тексаската търговска банка, в компания за недвижими имоти и други фирми.
Със съпругата си Колумбия Гарника де Гало, която е от кубински имигрантски произход, се запознава през 1970 г. на водените от него курсове по английски език в Мексико. Двамата се женят през 1974 г. Имат три деца и четири внуци.
На неговите предизборни плакати ще пише само името "Джеб!". Шансовете на бившия губернатор на щата Флорида са добри. Той е успял да събере значителни средства за предстоящата предизборна кампания в сравнение с другите кандидати и

стартира със 120 милиона долара

Но сумата му ще продължава да набъбва с разгара на предизборната битка.

Джеб Буш се смята за фаворит на Републиканската партия за президентското кресло в САЩ и кандидатурата му не е изненада.

Той е 11-ият кандидат за номинацията на републиканците. За разлика от лагера на демократите, където Хилари Клинтън е безспорна кандидатура, борбата за номинацията в Партията на слона, както американците наричат републиканската партия, се очертава да бъде много оспорвана и в един момент фаворит може да се окаже друг политик. Ако Джеб Буш получи подкрепа на конгреса на Републиканската партия през лятото на следващата година, той сигурно ще се състезава на финала с фаворитката на Демократическата партия Хилари Клинтън. Така битката за Белия дом ще се превърне в

борба между двата големи клана в американската политика - Буш и Клинтън

Обявявайки кандидатурата си в родния си град Маями, бившият губернатор на щата Флорида заяви, че ще води кампанията си "със сърце". На английски и на испански език добави, че "няма да взима никого и нищо за даденост". Обеща да донесе на САЩ 4% годишен икономически растеж, който да създаде 19 милиона нови работни места. Изказа се критично за "небрежната" според него външна политика на президента Барак Обама и неговия екип. Хвърли остроти и към Хилари Клинтън. Обеща "да възстанови въоръжените сили" на САЩ и да поднови близките връзки с Израел и други традиционни съюзници, които бяха отслабени по време на президентството на Обама.

В началото на юни Джеб Буш направи 5-дневна обиколка в Европа. Той посети Берлин. А след това Варшава и Талин, които са най-големи привърженици на разполагането на американски тежки оръжия в Източна Европа.

До президентския вот има още година и пет месеца и много неща могат да се случат. С най-голям трепет ще чака резултата от гласуването Барбара, 90-годишната майка на Джеб Буш, любимеца на мнозинството в републиканския елит. Защото ако той влезе в Белия дом, Барбара Буш ще бъде единствената жена в света с мъж и двама синове президенти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай