Наградите "Тони" - под знака на Орландо

Джоан Роулинг сподели снимка на 22-годишния Луис Виелма, участвал в "Хари Потър" и загинал в Орландо

Наградите "Тони" - под знака на Орландо  | StandartNews.com

Джоан Роулинг страда за 22-годишно убито момче, появило се като статист в "Хари Потър"

Нечовешкият ужас в Орландо, в който загинаха над 50 души, потопи света в траур. Стотици звезди от цял свят изразиха своята мъка и страх и подкрепиха близките на жертвите и ранените. Дори бляскавата церемония в Ню Йорк на наградите "Тони" беше помрачена от трагичното събитие. Най-високите отличия в областта на театралното изкуство на "Бродуей" бяха връчени в неделя вечер за 70-и път.

Шоуто започна с реч на водещия Джеймс Кордън, който осъди атентата. "Не само Бродуей, но и всички театрални общности по света винаги са били солидарни към хората, независимо от тяхната раса, пол, ориентация или религия. Ние заставаме зад вас. Трябва да заявим ясно и сигурно, че омразата не може и няма да спечели."

Носителката на "Тони" и "Оскар" Глен Клоуз се присъедини: "Шокирана съм. Това е нещо, което изглежда невъзможно - човек има нужда от време, за го осмисли. Най-лошото, което може да се случи сега, е да допуснем това да ни удари дълбоко. Просто не бива да живеем така."

Хитовият хип-хоп мюзикъл "Хамилтън" стана големият победител в 11 категории с общо 16 номинации. Така пиесата се оказа на крачка от рекордните 12 "Тонита" за мюзикъл, дадени на "Продуцентите" от 2001-а с Матю Бродерик. Зад триумфа на "Хамилтън" стои Лин-Мануел Миранда - сценарист, композитор и изпълнител на главната роля. Представлението е посветено на бившия американски президент Александър Хамилтън, който е известен като човека от 10-доларовата банкнота и основател на първата централна банка на Щатите.

Речта на Лин-Мануел Миранда, посветена на жертвите в Орландо, разплака залата. "Трагедията ни напомня, че нищо тук не ни е обещано. Нито дори ден. Това шоу е доказателство, че историята помни. Живеем във време, когато омразата и страхът изглеждат по-силни. Но ние се възраждаме и падаме, разпалваме се от умиращата жар, без да забравяме, че

надеждата и любовта са по-издръжливи

Любовта, любовта, любовта, любовта, любовта, любовта не може да бъде убита или изместена. Да изпълним света с музика, любов и гордост."

За най-добро представление беше обявено "Човеците" на режисьора Джо Мантело. Драмата на младия американски автор Стивън Карам беше финалист за наградата "Пулицър" през 2016 година. Спектакълът взе още призове за сценичен дизайн и за поддържащи роли на Рийд Бърни и Джейн Хаудишел. Джесика Ланг спечели първата си награда "Тони" като Мери Тайрон в шедьовъра на Юджин О'Нийл "Дългият път на деня към нощта". Носителката на "Оскар" играе същата роля през 2000-а в Лондон и дори е номинирана за "Лорънс Оливие". Актрисата каза, че след 16 години разбира ролята по съвсем друг начин. "Този път стигнах до същността на героинята съвсем експлозивно. С всяко велико изпълнение има момент в живота, когато нещо се случва между теб и образа. Има нещо общо с историята ти, опита ти", коментира след церемонията Ланг.

Друг холивудски ветеран, Франк Лангела, спечели приза за главна роля в драма за образа си в "Бащата".

Освен на бляскавото събитие в Ню Йорк, много други звезди навдониха социалните медии със съболезнавателни послания за близките на жертвите в Орландо. "Съкрушена съм от тази трагедия. Моля се за Орландо и за страдащите от от това насилие", написа в Туитър Рийз Уидърспуун. "Съболезнования и молитви за Орландо", допълва Бионсе. Мадона беше по-остра.

Не можете да използвате името на Бог

или на религията, за да оправдавате актове на насилие - да наранявате, да мразите, да диксриминирате. Това, което се случи в Орландо, е съкрушително. Сърцето ми е с всички жертви на стрелбата и семействата им. Спрете престъпленията!"

Носителката на "Оскар" Джулиан Мур и певецът Джон Леджънд пък призоваха за реформа в закона за огнестрелните оръжия. "Ужасен съм от масовата стрелба в Орландо. Кога ще направим нещо, за да предотвратим тези убийствен делириум", написа Леджънд. Докато актрисата активно споделя кампании за реформа на закона за оръжията. "Колко хора трябва да бъдат убити, преди да действаме като нация и да спрем насилието?", пита Мур. Тя призовава хората да пишат мейл или да се обадят на сенаторите и да ги попитат защо бездействат Само преди седмица, на 2 юни, Мур сложи оранжева шапка в подкрепа на националния ден за информираност срещу насилието с оръжие. Брук Шилйдс, Ейми Шумър и Ким Кардашаян също последваха примера й. Кампанията призовава хората да носят ярки цветове в памет на тези, които са загубили живота си от огнестрелно оръжие. Мнозина настояваха за по-строг контрол върху придобиването на пистолети. Комедиантката Ейми Шумър се включи активно в програмата, след като двама зрители бяха убити миналата година в Лафайет по време на прожекция на нейния филм "Тотал щета".

Лейди Гага сподели снимка с дъга и послание. "Бъдете силни с гордост, която не могат да ви отнемат. Любовта е противоположна на омразата.

Моля се за контрол върху оръжията

и културна революция на добротата. За всички хора. Не можем да сме разединени пред лицето на злото, трябва да се държим заедно и да си помагаме, ние сме братя и сестри." Авторката на "Хари Потър" Джоан Роулинг отдаде трогателна почит към 22-годишния Луис Виелма, една от жертвите на стрелбата. Оказва се, че младият мъж е участвал в снимките на филмите за момчето магьосник. Писателката сподели негова снимка в униформа на Хогуортс и призна, че не може да спре да плаче.

Куин Латифа също беше много остра: "Не е нужно да убиеш някого, за да бъдеш някой! Това просто те прави никой! Ние сме едно! Ако посегнете на един от нас, посягате на всички! Свободата не е безплатна! Изправи се, Америка!"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай