14:55 ч.

25.07.18

5 мин.

0

10

0

Милиардер купи вестник, за да бори фалшивите новини

от редактор |

Милиардер купи вестник, за да бори фалшивите новини

Както децата се върнаха към плочите от винил, така и хипстърите ще посегнат към хартията, казва Сун-Шионг


 


Патрик Сун-Шионг прекара десетилетия в опити да излекува рака. Този процес го превръща в биотехнологичен богаташ - един от най-успешните и загадъчни милиардери в Калифорния.
Роден в Южна Африка от китайски родители, той се издига от скромния си произход до процъфтяващ хирург, учен и предприемач в Лос Анджелис. "Най-богатият лекар в историята на света", прокламира го списание Forbes през 2014 г.
Яркият и неспокоен ум на Шионг сега се опитва да преобрази един много различен източник на злокачествени метастази: новините.
Фалшивите новини, повърхностните новини, битовизмите, стряскащите, шумните, поляризиращите новини.... той планира да се справи с всички тези болести в последното си въплъщение като медиен магнат.


Сун-Шионг придоби Los Angeles Times и дузина други калифорнийски вестници в сделка за 500 млн. долара


която го вкара в ексклузивния клуб на милиардерите издатели, в който влизат още Рупърт Мърдок, Джеф Безос и шепа други собственици.


LA Times бе някога велик вестник, но ръководен от бившия си корпоративен господар - базираната в Чикаго компания Tronc, напоследък изпадна в криза. Сблъсъците, съкращенията и постоянно променящите се ръководители оставиха 136-годишния ежедневник без управа по-рано през тази година. Журналистите за първи път гласуваха за влизане в профсъюз.


Сун-Шионг го купи през април - за два пъти по-висока сума от тази, която Безос плати за Washington Post. Той също така получи San Diego Union-Tribune, испаноезичния Hoy и няколко малки общински вестници, сега групирани под крилото на компанията майка California Times.
65-годишният Сун-Шионг


иска да превърне флагмана си в мултимедиен левиатан от независима, новаторска журналистика


в епохата "Тръмп" – значимо четиво, предлагащо и аудио и видео съдържание, истински съперник на Washington Post и New York Times.
„Можем ли да се конкурираме с тях? Не „може", а трябва, ние трябва да се конкурираме с тях", казва той, цитиран от The Guardian. „Да се конкурираме по положителен начин, така че всички да процъфтяваме. Всички ние трябва да сме бастиони на демокрацията в тази страна. Трябва да бъдем тази четвърта власт - институция, която ще съобщава новините".


Лекарят, превърнал се в магнат, има амбициозна програма, която да отстрани не само фалшивите новини - "рака на нашето време", но и да се пребори с малкото внимание, което се отделя на пресата.
„Заради всички мобилни устройства вече отсъстваме от това, което наричам „приятно четене", казва той, като докосва телефона си.


„Имаме поколение, чиито мозъци са свързани, за да гледат новини на кратки интервали, с не много дълбоко внимание- част от физиологичната промяна в мозъка ви, буквално".
Кратките новини и непроверената информация се разпространяват все повече, особено сред младите хора, казва той.
„Това вече е пристрастяващо явление – да научаваме кратки новини в Twitter, а това прави невъзможно да се раздели истинската, безпристрастната информация, от това, което се смята за фалшиви новини", казва предприемачът.
Лечението на такива болести е много сериозно изпитание за всяка медийна организация, да не говорим за малко доходоносен вестник с около 400 служители, който в края на 90-те години е имл 1 300 на пълен работен ден.


Сун-Шионг, чието състояние се оценява на около 9 млрд. долара, действа бързо. Той премеси редакцията на LA Times от историческата арт-деко кула в центъра на града - където наемът скочи до небесата - до специално изграден кампус в близост до крайбрежен технологичен център, наречен Силициевия плаж.
Високоскоростни оптични кабели, слънчева енергия и цинкови батерии ще захранват най-съвременната новинарска редакция, е-спортен център и други части на кампуса, казва той. „Сега сме като ново поколение. Ние сме в основата на града".
След като напразно се опита да привлече Дийн Бакет от New York Times и Мартин Барон от Post, Сун-Шионг


наема за главен редактор Норман Пърлстийн, 75-годишен ветеран от Bloomberg Time и Wall Street Journal.


„Солиден избор за стабилизиране на LA Times и знак за нов курс", отбелязва медийният анализатор Кен Доктър в статия за NiemanLab. „С Перлстийн начело персоналът и читателите на Times трябва да бъдат уверени, че новинарството на Times няма да бъде накърнено, за да отговаря на собствените интереси или убеждения на собственика".


Журналистите от LA Times са отпразнували края на епохата на Tronc – кошмар според някои - с шампанско. И са организирали топло, но предпазливо посрещане на новия собственик.


"Надяваме се скоро Сун-Шионг да изпълни обещанието да увеличи персонала на вестника, защото градът и щатът се нуждаят от повече защитници, повече очи и уши на места, където днес няма свидетели на ежедневните драми, които оформят нашия живот", пише журналистът Стив Лопес. „Ще работим усилено. Ще се надяваме на най-доброто".


Предприемачът, който се откроява с английски акцент от Южна Африка, отказва да опише в детайли бъдещите разходи и броя на персонала или точния модел на приходите. Той казва, че не предвижда LA Times да бъде филантропно или бизнес начинание, а „институционално публично доверие в частна обстановка", подобно на Harvard или Stanford.


Той възнамерява да задържи печатното издание. Като момче в Порт Елизабет е бил пощальон на вестници и се е влюбил в печатарските издания и докосващото преживяване на четенето на хартия, което смята за антидот за днешното отклоняване на вниманието


„Не мисля, че ще бъде сложен край на хартията. Убеден съм, че печатът, тази хартия, трябва да продължи да съществува".
По думите му, печатът можел да генерира доходоносни приходи от реклама. И може да се върне като модно явление. „Децата днес искат да купуват плочи от винил. Така че може да имаме хипстъри, които скоро ще искат да видят хартия", казва той, шегувайки се.
„Не мисля, че докосването на хартията и четенето ще изчезнат. Ще има нужда от четене и тактилно усещане", пояснява той.
Предприемачът не чете Buzzfeed или Mashable и не му пука за видеоклиповете с котки. „Тяхната аудитория са рекламодателите. Моята аудитория е читателят. Мога да ви ангажирам и да плащате за стойността. И вие ще дойдете при мен".
Но как точно ще се случи това?
Отговорът е уверен, макар и неясен. „Мога да постигна това с развлечения, спорт, здравеопазване, което носи стойност по различни начини. Навлизането в икономиката на вниманието - това е нещото, което ще направим".


investor.bg


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 09:39 · 27.07.2018
Тоя е китайски шпионин и иска да завземе САЩ. Така че най- вероятно ще пишат Измислени, Измамнически новини в полза на Китай. Японците бяха голям враг на САЩ, но след Втората световна война, тия станаха също и Измамници и вместо оръжия ползват ИЗМАМА да нападат САЩ- наричат се мигранти. А сега по същия начин искат да нападат Европа.
Потребител · 16:00 · 25.07.2018
Ще ни показва това което той иска да знаем.Стар номер. Не се хващам.
Shopeto · 07:46 · 26.07.2018
@Потребител Същият въппрос като към Барак: дай един пример на кого ти вярваш, вместо само да критикуваш. Все някъде четеш новините на деня. Стандарт...?
BarakBaghdadi · 10:34 · 26.07.2018
@Shopeto Вярвам на себе си. Имам глава на раменете си и обичам да я използвам редовно. Ти верно ли ще дадеш на някой си да ти показва истината? Бил и той супер преуспял някъде си, но на нас въобще неизвестен човек? Не си ли забелязал, че всички милионери си купуват вестници за пропагандират истината СИ от там?

Типичен пример е Безос с Washington Post. Да не говорим за Мърдок, който си призна, че манипулира общественото мнение.

Самата идея някой да ти показва истината е бузумна. Не се изненадвам, че си запален по тази идея :-)
BarakBaghdadi · 11:50 · 26.07.2018
@Shopeto Виж за хора с крайно ниско IQ като теб, дето един линк не могат да си отворят, истина на патерици сигурно ще им дойде добре. Сега разбирам защо тази безумна идея ти харесва :-)

Да обясня как ще работи: организация спонсорирана от Мърдок, ще проверява истината чрез организации спосорирани от Сорос, за новини написани в медии на Мърдок.
BarakBaghdadi · 15:21 · 25.07.2018
Мдаа, ще се бори с фалшивите колкото Безос. Явно бобата с фалшивите новини е някава нова бизнес ниша, усеща се тренд. Сулю и пулю иска да ни филтира новините и да ни показва къде е истината. Започвам сериозно да се притеснявам, че идва краят на свободното слово...
Shopeto · 07:42 · 26.07.2018
@BarakBaghdadi Защо веднаага с такова неодобрение? Човекът не е направил досега нищо, че веднага да го обвиняяваш в опит да ти плакне мозъка. А че борбата с фалшиви новини всеки си я пише на знамето, за това си прав. Разбира се, на края хората спират да вярват на всички, независимо какво пишат или кои си, но тогава единствените източници на достоверна информация за тях остават Youtube и Facebook. А за тези "в ляво от центъра", разбира се и Спутник.
Пиша всичко това, за да попитам: на кого вярваш ти самият? Кой е за теб един заслужаващ доверие източник на информация?
BarakBaghdadi · 10:36 · 26.07.2018
@Shopeto Хайде пак вкара Спутник т.е. Русия и Путин! Ти си обсебен, зад всичко и всички виждаш нещо свързано с Русия.
Shopeto · 07:03 · 27.07.2018
@BarakBaghdadi Много думи, много нещо... и пак даваш примери само за медии на коио НЕ ВЯРВАШ. Дай един пример на кого поне малко доверие имаш.
BarakBaghdadi · 10:41 · 27.07.2018
@Shopeto На Дневник :-)
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент