Мерил Стрийп и Мишел Обама: Малките жестове са най-важни

Мерил Стрийп и Мишел Обама:  Малките жестове са най-важни | StandartNews.com

Всичко, което знаем, го научихме от майките си, казват двете дами

Мерил Стрийп и Мишел Обама са безспорно две от най-влиятелните жени в света. Първата - истински холивудски ас с феноменални успехи в киното, а втората - президентша, будеща респект не по-малко от съпруга си. Списание "More" проведе интересен експеримент - да срещне двете супержени заедно и да ги интервюира едновременно. Мишел и Стрийп се познават от години и са семейни приятелки. Многократно са се превръщали в корици на лайфстайл списанията, но най-големият им принос е, че вдъхновяват нежния пол по цял свят. Ето какво заявиха трикратната носителка на "Оскар" и първата лейди.

- Зад всяка успяла жена стои друга успяла жена. Какво мислите за една такава перифраза?
Стрийп: Моята майка ми беше ментор. Когато влезеше в стаята, всичко светваше и гостите ни се чувстваха тъжни, когато си тръгваха. Това е истински важното: как и кого докосваш с присъствието си. Винаги ми е казвала, че имам големи възможности и мога да направя много в живота. Аз не съм като нея - тя е експанзивна, а аз съм интроверт. Когато върху мен падат прожекторите, си мисля: "Тя щеше да се справи на мое място". Това много ми е помагало - да си представяш как правиш неща, които принципно не можеш. Всеки ден прибягвам до тази стратегия. Понеже ако зависеше от мен, щях по цял ден да си седя у дома и да си мисля какво ще има за вечеря.
Обама: Интересно. Това, което каза за майка ти, е огледално на моята ситуация. От мама съм придобила две много важни качества. Първото, да бъда разумна. И второто, да разбирам хората и да проумявам бързо ситуацията около мен.

- Мерил, чували сме, че най-бързият начин, по който може да те ядосат, е да ти кажат, че "си изиграла много силни жени". Защо?
Стрийп: Как защо. Чували ли сте някога някой да казва на мъж - изиграли сте толкова силни мъжки роли? Не! Защото очакванията към мъжете са различни. Това са стереотипи.

- Мишел, кое е най-важно в развитието на една жена - образованието?
Обама: То е най-голямото препятствие пред съвременните жени. "Образование, образование, образование", няма да се уморя да го повтарям. Има много момичета, които си мислят, че колежът е място за купон и слава. Но не е така. Искам жените в тази държава да знаят, че образованието е най-важното нещо в техния живот.

- Вече се възприема, че жените имат същите права като мъжете - но всички знаем, че все още не е така. Какво мислите по въпроса?
Стрийп: Има едно специфично предизвикателство към жените в момента и то е точно това. Че се говори за равенство между половете, а всъщност такова няма. За първи път в историята жените вече имат очакванията, че разполагат с широка палитра от избори, които могат да ги отведат до всяко място в обществото. Но все още към тази мечта има съпротива. Това се вижда в Сената. Вижда се и в Холивуд. И жените трябва да се справят с тази съпротива. Как? Като просто не се съгласяват с нея във всеки един момент от живота си. Аз винаги съм правила така. Чухте ли речта на Патриша Аркет, когато получи "Оскар"? Тя говореше точно за липсата на равенство между мъжете и жените. Има да се върши още много работа.

- Най-простичкият жест може да доведе до най-голям ефект, казват. Какво мислите за малките неща в живота?
Обама: Винаги искам да почувствам, че нещата, които правя, са довели до нещо различно. Затова съм много внимателна в отношенията си с другите. Особено когато става дума за деца. Казвам си: "Може би този разговор, който водим в момента, ще промени нечий живот". И знам, че ако прекарам няколко секунди повече с някое момиченце и го попитам каква иска да бъде, когато порасне, или пък ако просто я прегърна, това ще бъде важно и хубаво. По този начин подхождам към работата си на първа дама. Това е рядък шанс и не искам да го пропилявам.
Стрийп: Казаното от теб ми напомня на нещо, което Стинг веднъж ми сподели. Когато бил малко момче, кралица Елизабет дошла в града му за неин юбилей. Той се вълнувал от седмици за визитата й: семейството му имало нейна снимка в къщата. Стоял с майка си в тълпата, когато кралицата минавала с колата си. Изведнъж тя спряла да маха на хората и го погледнала право в очите. В този момент малкият Стинг си помислил: някой ден искам и аз да бъда в такава кола. Интересно е, че такава малка среща и кратък миг, могат да имат толкова голямо въздействие за бъдещето на човек.
Обама: Най-важното нещо в живота е да изпитваш страст към нещо и да знаеш, че тази страст е най-голямата ти сила. Това се опитвам да правя аз, това виждам и в Мерил. А действително малките жестове са най-важни. Какво правиш в семейството или в обществото, как прекарваш всеки ден - тези малки стъпки са жизнено определящи за всичко останало.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай