Лекари присъдиха ръце на малко момче

Лекари присъдиха ръце на малко момче | StandartNews.com

Хирурзи успешно присъдиха ръце на 8-годишно момче в американския щат Филаделфия. Детето е най-малкият пациент в света, който успешно преминава подобна операция, предаде Франс прес.

Зион Харви от Балтимор ръководи медицинския екип, който успя да извърши присаждането на две ръце от китката надолу, получени от донор.

След операцията, момчето е демонстрирало на специална пресконференция как мърда пръстите си и дори леко ги стиска, а след това признава, че се е чувствал странно отначало, но после започнало да му става приятно.

Продължителността на операцията е 11 часа, като в нея са взели участие 40 лекари. Чудотворната операция е била извършена рано този месец, но за нея е било оповестено вчера.

Операцията е продължила 11 часа. Взели са участие 40 лекари, съобщава БТА. Уникалната операция е била извършена по-рано този месец, но за нея е оповестено едва вчера. Хирурзите внимателно съединили артериите, вените, сухожилията, мускулите и нервите на малкия пациент. Костите пък били скрепени с помощта на метални пластини и винтове.

Преди време се наложило да ампутират ръцете до китките, както и стъпалата, след като получил инфекция на кръвта. На 4-годишна възраст му бил присаден бъбрек, дарен от майка му. Впоследствие момчето започнало да ходи с помощта на протези протези. Дори и без ръци, по-късно той се научил да пише, самостоятелно да се храни и да играе на компютърни игри.

Както отбелязват лекарите, малкият пациент ще трябва да пие лекарства цял живот, за да се избегне отхвърлянето на тъканите. Очаква се Харви да бъде изписан от болницата след няколко месеца.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай