Кръстосан огън Обама - Лавров (ОБЗОР)

Кръстосан огън Обама - Лавров (ОБЗОР) | StandartNews.com

US президентът: Русия е изолирана, Лавров: САЩ се стремят към глобално господство

Русия и САЩ влязоха днес в задочен спор заради годишната реч на американския президент Барак Обама пред Конгреса "За състоянието на съюза". В нея той заяви, че САЩ застават твърдо зад принципа, че по-големите държави не може да тиранизират по-малките, противопоставяйки се на руската агресия, подкрепяйки украинската демокрация и вдъхвайки увереност на съюзниците си в НАТО. Последва отговор от руския външен министър Сергей Лавров, че речта на Обама е показала, че САЩ се стремят към глобално господство, предаде Ройтерс. "Миналата година, докато работехме здраво по налагането на санкции, заедно с нашите съюзници, някои изказаха предположението, че агресията на г-н Путин е ловка демонстрация на стратегия и сила. Е, днес Америка е тази, която е силна и единна със своите съюзници, докато Русия е изолирана, а икономиката й е на пух и прах", каза Обама. Той допълни, че това е показателно за начина, по който Америка предвожда - не с гръм и трясък, а с непоклатима решителност. "Речта на Обама показва, че в центъра на философията на САЩ стои само едно нещо: ние сме номер едно и всички останали трябва да приемат това", заяви в отговор Сергей Лавров на пресконференция в Москва. "САЩ искат да господстват в света и не могат просто да бъдат първи сред равни", каза той и добави, че това "поставяне на Европа срещу Русия е в кръвта им". "Американците възприемат курс на конфронтация и въобще не оценяват критично своите действия", каза Лавров. "Аз бих предпочел всички страни да възприемат философията на сътрудничеството, не на "диктата", заяви той.

В своята дълга реч освен отношенията с Русия Барак Обама обяви край на финансовата криза и обеща икономически политики, от които ще се възползват всички американци. В речта му, която бе повече фокусирана върху ценностите отколкото върху политиките, Обама обяви, че САЩ са "обърнали страницата" на най-лошата рецесия след Голямата депресия, съобщи Би Би Си. "Тази вечер, след година на голям напредък за Америка, нашата икономика расте и създава работни места с най-бързото темпо от 1999 година. Нивото ни на безработица сега е по-ниско отпреди финансовата криза. Сега от нас зависи да изберем кои искаме да бъдем през следващите 15 години", каза той. Обама призова също така Конгресът да приеме резолюция за използване на сила срещу групировката "Ислямска държава". "САЩ и техните партньори ще победят "Ислямска държава", но това ще отнеме време. Запазваме си правото да действаме едностранно - нещо, което не сме спирали да правим, откакто бях избран, за да елиминираме терористи, които представляват непосредствена заплаха за нас и нашите съюзници", каза Обама. Президентът призова също така Конгресът да вдигне икономическото ембарго, наложено на Куба. Обама каза, че ще наложи вето на всеки опит в Конгреса да се прокарат нови санкции срещу Иран, докато текат преговорите по ядрена програма.

Москва: Няма да допуснем нова студена война

Москва ще направи всичко по силите си за уреждане на кризата в Украйна и няма да допусне нова студена война. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс. В изявлението си на пресконференция, на която направи преглед на свършеното през 2014 г., Лавров заяви, че на Москва не са били предоставени никакви доказателства, че руски войници и оръжия са влезли в Източна Украйна. Проруските опълченци държат повече територия от определената им в споразумението за примирие, но Русия е получила уверения от тях, че те ще се изтеглят до предварително договорените разделителни линии, увери Лавров. Според него Москва, както и преди, е заинтересована от развиване на взаимноизгодно сътрудничество с ЕС. Той призова САЩ да възобновят конструктивното взаимодействие въз основа на отчитане на взаимните интереси. Междувременно украинският президент Петро Порошенко напусна преждевременно Давос, където започна Световния икономически форум заради изострената ситуация в Източна Украйна, която клони към хаос. Сраженията са навсякъде и стават все по-ожесточени. Обстрелът превърна град Сартана в призрачно място, защото се намира в ничията земя между бойните позиции на украинските сили и проруските опълченци. Появиха се информации и за зверства на украински военни. Няколко от тях взели в плен трима опълченци, изтезавали ги и дори писали с кръвта им по стената.

Руският министър: Разиграваха ни с "Южен поток"

Москва разчита, че проектът "Турски поток" ще бъде реализиран и ще позволи да се повиши енергийната сигурност на Европа. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция днес, цитиран от РИА Новости. "Въпросът с "Южен поток" е закрит. Повече не можехме да протакаме задълженията си, а нас, общо взето, ни разиграваха", заяви Лавров. Ситуацията с "Южен поток" е пределно ясна. Проектът е закрит преди всичко заради това, че той беше предмет на дискриминационно отношение от страна на Еврокомисията", каза още Лавров. По думите му е предложен алтернативен проект, към който в Европа вече са проявили интерес, т.нар. Турски поток. В момента вървят конкретни разговори и обсъждания, каза министърът. Той изрази надежда, че проектът ще бъде реализиран и ще позволи да се увеличи енергийната сигурност на Европа и да я предпази от проблемни транзитни страни. Ден по-рано руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че решението на Русия да прекрати проекта "Южен поток" е било принудителна крачка, а не политическа или емоционална. И добави, че опитите на Русия да започне работата по газопровода не завършвали с нищо. "Нас ни заставиха да излезем от проекта", каза Медведев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай