Колумбия в мир след 52 години война

Колумбия в мир след 52 години война | StandartNews.com

Официалните власти в Колумбия и ръководството на бунтовническата групировка ФАРК подписаха историческото мирно споразумение, слагащо край на гражданската война в страната. Конфликтът продължи повече от половин век и коства живота на четвърт милион души.

Колумбийските власти бяха представени от държавния глава Хуан Мануел Сантос, а Революционните въоръжени сили на Колумбия или ФАРК - от своя командир Родриго Лондоно, известен с прякора Тимошенко. Двамата подписаха споразумението за мир с оловна писалка, направена от куршум. Лондоно за пореден път поднесе извинения на мирното население на Колумбия за насилието и щетите, нанесени им от ФАРК по време на половинвековната гражданска война.

"В името на ФАРК поднасям искрени извинения на всички жертви на конфликта за всичката болка, която сме причинили в тази война", заяви Родриго "Тимошенко" Лондоно, командир на ФАРК.

В отговор държавният глава изказа оптимизъм за бъдещето на обединена и помирена Колумбия. "Господин Родриго Лондоно и всички членове на ФАРК, когато започнете вашето пътуване към това да станете политическо движение без оръжие, следващо правилата на справедливостта и истината, като държавен глава на нашата обична родина аз ще ви приветствам в демокрацията", обяви Хуан Мануел Сантос, президент на Колумбия.

На събитието присъстваха десетки чуждестранни официални лица, сред които генералният секретар на ООН Бан ки-Мун и държавните глави на 15 американски страни. От Европейския съюз приветстваха подписването на историческото мирно споразумение, като официално премахнаха ФАРК от списъка си с радикални терористични групировки, предава БНТ. 

Американският държавен секретар Джон Кери обяви, че Конгресът на Съединените щати ще разгледа възможността да последва този пример и да премахне бившата колумбийска бунтовническа организация от своя терористичен списък.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай