Клинтън готова на партньорство с Русия

Клинтън готова на партньорство с Русия | StandartNews.com

Сигурната номинация на Демократическата партия на САЩ за нов стопанин на Белия дом - бившият държавет секретар Хилари Клинтън, е готова за партньорство с руския президент Владимир Путин и страната му, "когато това пряко отговаря на американските интереси". Това е записано в проекта за политическа платформа, който демократите представиха на започналия във вторник във Филаделфия Национален конгрес. На него официално ще бъде издигната кандидатурата на Клинтън, вероятно утре. В конгреса, който ще продължи 4 дни, участват около 5000 делегати.

В документа от 50 страници е включен отделен раздел за Русия. Сред най-важните външнополитически въпроси се изтъква проблемът с КНДР, Иран, Сирия и опасността от страна на терористичната групировка "Ислямска държава". Във вътрешнополитически аспект Демократическата партия се застъпва за

повишаване минималната работна заплата

отмяна на смъртното наказание, реформа на "Уолстрийт", по-активна защита правата на жените и децата. Клинтън е "за" създаване и на нови зони за свободна търговия с други страни.

При откриването на конгреса химна на САЩ изпя 15-годишният тийнейджър Боби Хил. Той предизвика възторг с изпълнението на "Pie Jesu" от Андрю Лойд Уебър при посещението на папа Франциск във Филаделфия миналата година, отбелязва АП. В голямата зала на конгресния център "Уелс Фарго" делегатите, подкрепящи отпадналия от вътрешнопартийната надпревара ляв претендент Бърни Сандърс, носеха фанелки с неговия лик и дадоха израз на недоволството си. Националният комитет на Демократическата партия поднесе "дълбоки и искрени" извинения на Сандърс, на неговите привърженици и на цялата партия "за непростимите изказвания в имейлите", които не отразяват ценностите на Националния комитет, нито неговия твърд ангажимент към неутралност в процеса на номинацията", посочва АП. Партията бе разтърсена от публикуваните в края на седмицата от Уикилийкс около 20 000 електронни писма, разменени между партийни лидери, които се изказват твърде критично към Сандърс. Самият той от началото на вътрешнопартийната надпревара се оплакваше, че партията проявява пристрастност към Хилари. Която пък получи

силна подкрепа от Мишел Обама

и така подхрани още повече амбициите й да стане първата жена президент на САЩ на изборите на 8 ноември. Първата дама на САЩ заяви в реч пред конгреса, че само Хилари има необходимите качества, за да бъде президент на САЩ. "Тя е единствената личност, която наистина има качествата, за да бъде президент. В тези избори аз съм с нея", заяви Мишел Обама сред бурни аплодисменти в залата. Без да спомене поименно републиканския кандидат Доналд Тръмп, първата дама каза, че "когато някой е брутален или се държи грубиянски, ние не се принизяваме до неговото ниво". Г-жа Обама каза, че словото на омразата е в разрез с онова, на което тя се опитва да научи децата си. "Какво е моето послание ли? Когато те падат толкова ниско, ние се се стремим към високо ниво", добави тя.

Русия и мейлите на демократите не убягнаха и от кампанията на Тръмп. Ексцентричният милиардер заяви, че ако бъде избран за президент на САЩ, ще обмисли съюз с Русия за борба с "Ислямска държава", но отхвърли предположенията, че Путин може би се опитва да му помогне да спечели изборите, предаде Ройтерс. На митинг в Уинстън-Салем, Северна Каролина, Тръмп отхвърли намеците, че разузнавателните служби на Путин може да имат пръст в хакерския пробив в имейл кореспонденцията на Националния комитет на демократическата партия. Той опроверга обвинението на ръководителя на предизборния екип на Клинтън Роби Мук, че руски хакери може да са "пробили" кореспонденцията, за да злепоставят демократите и да

помогнат на Тръмп да победи

Хилари на 8 ноември. "Не смятам за случайно, че тези имейли изтекоха в навечерието на нашия конгрес и мисля, че това е смущаващо", каза Мук пред Си Ен Ен. Тръмп заяви, че това е една от "най-странните конспиративни теории", за които е чувал и каза, че никога не се е срещал с Путин. "Но като се замислите, няма ли да е добре, ако се спогодим с Русия. Няма ли да е хубаво, ако заедно с нея разгромим "Ислямска държава?", попита той, цитиран от Ройтерс.

Междувременно френският в. "Фигаро" излезе с коментар за очертаващата се като сигурна съперничеща си двойка за Белия дом Тръмп-Клинтън. Републиканците може да не са в състояние да се обединят зад Тръмп, но всички те са единодушни за едно: Хилари. Без да го признава, г-жа Клинтън несъмнено залага да спечели от безцеремонността и предизвикващата дълбоко разделение личност на Тръмп. Съперникът на бившата първа дама в първичните избори Сандърс обобщи този коз с едно изречение: "Ще гласувам за Хилари, защото знам, че Тръмп ще е катастрофален президент", цитира го "Фигаро". Макар бившият държавен секретар на САЩ да е в най-добри позиции при надпреварата за Белия дом, не й бяха спестени критики, включително в собствения й лагер, отбелязва вестникът в статия със заглавие "Хилари Клинтън - недолюбваният фаворит". В биографията на Клинтън има всичко необходимо. Тя притежава всички нужни качества, за да влезе в Белия дом: бивша първа дама, бивш сенатор от щата Ню Йорк, кандидат на първичните избори на демократическата партия през 2008 г., държавен секретар на САЩ до 2012 г., ангажирана е също с каузата на жените и децата. И въпреки това

избирателите някак не могат да я заобичат

посочва всекидневникът. Макар нейните близки да хвалят забавния й характер и топлотата й, американците я смятат за авторитарна, сдържана и лишена от обаяние. Тя се опита да промени имиджа си, но без особен успех. А и скандалите и многобройните афери около името й никак не помагат за това, да не говорим за благосъстоянието на семейство Клинтън, което може да навреди на кандидатурата на Хилари, тъй като заради него я свързват с влиятелните и богатите, след като бе упрекната в близост с различните лобита, финансиращи щедро кампанията й, подчертава "Фигаро".

Някогашната суперзвезда ще се бори за президентския пост при най-ниско одобрение сред избирателите от който и да било кандидат в историята с изключение на един и за нейно щастие това е Тръмп. Първото предизвикателство на конгреса остава да бъде убедено прогресивното и либерално крило в партията, че Клинтън заслужава подкрепата им, допълва пък британският в. "Индипендънт".

САЩ одобрили хакването на партии в други държави

Правителството на САЩ е одобрило хакерски атаки срещу партии и организации в чужбина, разкри бившият агент на Агенцията за национална сигурност Едуард Сноудън в социалната мрежа "Туитър". Той се позовава на документ от 16 юли 2010 г. От него ставало ясно, че са били одобрени хакерски атаки срещу "Фронта за национално спасение" в Румъния, Народната партия на Пакистан, ливанското движение Амал, египетската партия "Мюсюлмански братя" и индийската народна партия "Бхаратия Джаната".

Сноудън направи разкритието в момент, когато в САЩ тече скандал около публикуването от "Уикилийкс" на близо 20 000 имейла на Националния комитет на Демократическата партия. Преписката показва, че въпреки правилата партийните функционери са изразявали вътрешно-партийните избори подкрепа за Хилари Клинтън в ущърб на другия кандидат Бърни Сандърс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай