Касапинът от Орегон - самотник, фен на нацистите и ИРА

Касапинът от Орегон - самотник, фен на нацистите и ИРА | StandartNews.com

Касапинът от Орегон - Крис Харпър-Мърсър, който застреля десет колежани снощи, е поклонник на масовите убийци, на ИРА и на нацистите.

Самоличността на касапина от Орегон, убил най-малко десет души, беше разкрита днес. Това е 26-годишният Крис Харпър-Мърсър с британски корнери. Той е идолопоклонник на масовите убийци и казва: "Колкото повече хора убиеш, толкова повече си в светлината на прожекторите".

Касапинът, чиито идоли са още нацистите и ИРА, вчера влезе в Umpqua Community College в град Роузбърг, въоръжен с три пистолета и пушка. После започна да гърми по студентите. Според свидетели Крис изправял един по един жертвите си и ги питал дали са християни. После им казвал: "Добре, ще видиш Господ след секунда".

След сигнал до полицията униформените реагираха на секундата и застреляха убиеца. "Той изглеждаше като разярен млад човек, изпълнен с омраза", сподели един от полицаите.

Неговият британски татко Йън Мърсър, който живее в Калифорния, каза днес: "И аз съм шокиран като всеки друг. Току що говорих с ФБР и полицията. Това е всичко, което знам до този момент", сподели родителят, "Това е отвратителен ден. Отвратителен за мен и за цялото семейство".

Комшии описаха Харпър-Мърсър като видимо "раздразнителен" самотник, който обичал да сърфира по сайтове за запознанства, търсейки любовта. Често носел камуфлажни дрехи, има съмнение, че дори е е бил в щатската армия.

Постове на касапина показват, че също така се е възхищавал на жестокостта на нацистите и на ИРА (Ирландска републиканска армия). Използвал дори като никнейм название на нацистки военен медал. Поствал нацистки символи, които купувал онлайн. Страничката му в Myspace е пълна със снимки, прославящи маскирани бойци на ИРА, като ги определя за "жестоки" и "непобедими". Точно до тях има снимка, на която самият той държи пушка.

През август Харпър-Мърсър пише колко се възхищава на Вестър Фланаган, стрелецът, който уби оператор и репортер от телевизионна станция. В същия профил само преди три дни той качва документален филм за клането в Санди Хуук. През 2012 г. 20-годишен младеж уби 20 ученици и 6 души от персонала на училище, като преди това застреля и майка си. Накрая се самоуби.

"Интересно, забелязал съм, че толкова много хора са самотни и анонимни, но като пролеят малко кръв, целият свят разбира кои са. Човек, познат само на един, сега е познат на целия свят", пише болният мозък по адрес на Фланаган.

"Неговото лице гледаше от всеки екран, неговото име беше в устата на всеки човек на планетата. И то само за ден! Изглежда колкото повече хора убиеш, толкова повече си в светлината на прожекторите", разсъждава още касапинът от Орегон за Фланаган и завършва: "Ако някой има възможност, нека иде в youtube и да види кадри от този разстрел. Видеото е кратко, но много добро".

Според профил в сайт за запознанства Харпър-Мърсър се представя за произхождащ от "смесена раса", "консервативен републиканец", "не религиозен". Живее с майка си и и голяма рода във Великобритания.

Последно, представител на местните власти съобщи за 13 жертви, макар че май бройката е завишена. "Може да потвърдим за 10 застреляни, така е по-точно", каза местен шериф.

Мотивите на стрелеца са още неизвестни. Убиецът влиза с три пистолета, пушка, препаски и солидно количество боеприпаси. Първо кара жертвите си да легнат на пода. После ги изправя един по един и изяснява религията им преди да започне да гърми.

Поне така твърди един от ранените свидетели.
Кортни Муур била в час по писане, когато през прозореца минава куршум и улучва преподавателя право в главата. Скоро хахото влиза в стаята, питайки за религията на нейните приятели. 18-годишната лежи до някои от жертвите, но някак оцелява.

Анастейша Бойлан, 18-годишна, също оживява, въпреки че по плана на касапина трябва да умре. Според нейния татко при всеки отговор, че жертвата е християнин, Харпър-Мърсър смразява с репликата: "Добре, че си християнин, ще видиш Господ точно след секунда". После стреля.

Неговата дъщеря е простреляна в гръбнака, но все още е жива, когато перкото я кара да се изправи. Тя обаче се прави на умряла. Стрелецът я подминава. Анастейша разказва на баща си, че Харпър-Мърсър убива първо професора с думите "Чаках от години да го направя".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай