Караянчева се срещна с Еврейската общност в САЩ

Караянчева се срещна с Еврейската общност в САЩ | StandartNews.com

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева разговаря с представители на американската еврейска общност. Председателят на българския парламент е във Вашингтон за участие в Глобална парламентарна конференция, организирана от Групата на Световната банка и Международния валутен фонд, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

Цвета Караянчева информира представителите на организациите за събитията, с които тази година в България се отбелязват 75 години от спасяването на българските евреи. Тази страница от българската история е безпрецедентен акт, проява на гражданска смелост, която отразява действията на политици, духовници, интелектуалци и обикновени граждани, открито противопоставили се на депортацията, подчерта тя.

Никоя друга европейска държава, намираща се под нацистки контрол, не успява да защити огромното мнозинство от своето еврейско население, отбеляза председателят на българския парламент. Готовността на българския народ да застане на страната на своите сънародници от еврейски произход довежда до спасяването на 48 000 български евреи от сигурна смърт в нацистките лагери, добави Цвета Караянчева.

България заяви своята категорична воля да се присъедини към Международния алианс за възпоменание на Холокоста, с което поема твърд ангажимент за открити дебати и задълбочени изследвания по историята на Холокоста и за нулева толерантност към всякакви прояви на исторически ревизионизъм и антисемитизъм, заяви председателят на Народното събрание. Тя добави също, че България вече има Национален координатор за борба с антисемитизма в лицето на заместник-министъра на външните работи Георг Георгиев.

Цвета Караянчева подчерта, че активното сътрудничество на България с американската еврейска общност има важна роля както за развитието на двустранните българо-американски отношения и задълбочаване на стратегическото партньорство със САЩ, така и за насърчаването на практическо сътрудничество между България и Израел.

Цвета Караянчева изказа и специални благодарности за високото отличие „Златен Шофар", което председателят на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер връчи на българския премиер Бойко Борисов в Софийската синагога по време на церемонията по случай 75 години от спасяването на българските евреи.

Представителите на еврейските организации благодариха за добрия диалог и заявиха, че партньорството и сътрудничеството ни са стратегически. Те увериха, че оценяват високо както диалога на правителствено ниво, така и сътрудничеството с всички неправителствени организации.

Председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова призова за задълбочаване на икономическите контакти и увеличаване на инвестициите между България, САЩ и Израел. Имаме много подготвени кадри, продължаваме реформата в образователния сектор и създаваме условия за облекчаване на чуждестранните инвеститори, което прави България много привлекателно място за бизнес, добави още Менда Стоянова. Като отлични възможности за развитие на съвместни инвестиции тя посочи ИТ-сектора, дигитализацията и редица други области.

В срещата участваха представители на Американския еврейски комитет, Световния еврейски конгрес, Лигата срещу поругаването, Националната коалиция за подкрепа на евразийските евреи и Б'найБ'рит.

Председателят на Народното събрание и председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова участват във Вашингтон в Глобалната парламентарна конференция, организирана от Групата на Световната банка и Международния валутен фонд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай