Калифорнийските затвори с автомати за презервативи

Калифорнийските затвори с автомати за презервативи | StandartNews.com

Нов спорен закон, касаещ затворниците в Калифорния гласи, че във всеки затвор трябва да има автомат за презервативи. Според новия закон в следващите 5 години автоматите за презервативи трябва да бъдат поставени в над 30 затвора на територията на щата.

Затворниците са много по-застрашени от полово предавани болести като СПИН и Хепатит C, отколкото останалата част от населението. Реформата идва след дълги години на нелегална продажба на презервативи в затворите в Калифорния.

Това е трети пореден опит да бъде приет законът. Първият опит при губернатор Шварценегер и вторият при губернатор Браун не бяха успешни и затова когато беше прието законно да се продават презервативи много организации, занимаващи се с правата на затворниците приветстваха случващото се. 

За пример в това отношение се дават затворите в околностите на Ню Йорк и Вашингтон, където още от началото на 90-те години са улеснили достъпа на затворниците до предпазните средства.

Въпреки положителните реакции към новия закон не липсват и критици. Основните притеснения са относно факта, че презервативите биха могли да бъдат ползвани и за други дейности, сред които и пренасяне на наркотици или да бъдат пълнени с течности и използвани като оръжия срещу пазачите. Критиците наблягат и на факта, че според законодателството на САЩ в затворите е незаконно да се прави секс, което прави безсмислено поставянето на автоматите за презервативи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай