Изненада: Нобелът за мир отиде в Тунис (ОБЗОР)

Изненада: Нобелът за мир отиде в Тунис (ОБЗОР) | StandartNews.com

Въпреки всички очаквания Нобеловата награда за мир тази година отиде в Тунис. Тя бе присъдена на Тунизийския квартет за национален диалог заради "неговия решителен принос за изграждане на плуралистична демокрация в Тунис след Жасминовата революция през 2011 г." Сред сочените за фаворити за Нобела тази година бяха германският канцлер Ангела Меркел и папа Франциск, както и външните министри на САЩ и Иран.

В Квартета влизат Общият съюз на работниците в Тунис, Конфедерацията на индустриалците, търговците и занаятчиите, Лигата за човешки права на Тунис и Националната асоциация на адвокатите. Всички те представляват различни сектори и ценности в обществото и заедно са действали като посредник и движеща сила за демократично и мирно развитие на страната. От Нобеловия комитет уточняват, че наградата се присъжда на Квартета, а не на четирите съставящи го организации поотделно.
Организацията е формирана през 2013 г., когато демократичният процес е в опасност заради политическите убийства и широкото обществено недоволство. Квартетът създава алтернатива и успява да установи мирен политически преход във време, когато страната е на ръба на гражданската война. В следващите години той играе ключова роля за изграждане на такава система на управление, която гарантира основните човешки права на цялото население без оглед на пол, политически възгледи и религиозна принадлежност.

"Повече от всичко наградата има за цел да насърчи народа на Тунис, който въпреки големите предизвикателства, успя да постави основите за национално помирение, което Комитетът се надява да послужи за пример на другите държави", гласи официалното съобщение. Председателката на комитета Каси Кулман Фиве добави, че ролята на Квартета в демократизацията на Тунис е "сравнима с мирните конференции, споменати от Алфред Нобел в неговото завещание".

От своя страна ръководителят на Общия съюз на работниците в Тунис - една от организациите в Квартета - коментира, че наградата е "знак на почит към мъчениците на демократичен Тунис". Абдесаттар Бен Муса от Лигата за човешките права в Тунис заяви, че наградата изпълва организацията с радост в момента, в който Тунис преминава през "период, белязан от политически напрежения и терористични заплахи".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай