Искат отмяна на забраната гей мъже да даряват кръв

Искат отмяна на забраната гей мъже да даряват кръв | StandartNews.com

След стрелбата в Орландо все по-сериозно се чува гласът на онези, които искат отмяна на правилото хомосексуални мъже да не могат да даряват кръв. 

Както Standartnews вече писа, 6 центъра за кръводаряване бяха сформирани спешно в Орлано, след като над 50 бяха убити, а десетки ранени в стрелба в гей клуба "Пулс". Стотици доброволци се извиха на опашки, за да дарят кръв на онези, които се борят за живота си. 

Мнозина обаче възроптаха срещу забраната на хомосексуални мъже да даряват кръв, освен ако не са се въздържали от сексуални контакти със същия пол за поне една година преди това. Така много хомосексуални мъже бяха върнати на прага на центровете въпреки желанието им да помогнат. 

Глас против тази забрана вече дойде и от представители на конгреса. Конгресмен Джаред Полис - демократ от Колорадо, осъди държавната регулация, които спира сексуално активните гей мъже от кръводаряване. Самият той е хомосексуалист и открито заявява това. 

"Надявам се искрено, че можем да отменим тази забрана, защото - познайте какво, много от близките на ранените и техните партньори не могат да им помогнат в момента. Това е двойна трагедия и то когато има такъв дефицит на дарена кръв", обяви Полис пред 9News. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай