Хвърлят Националната гвардия в Мисури

Хвърлят Националната гвардия в Мисури | StandartNews.com

Националната гвардия на американския щат Мисури ще бъде изпратена да възстанови мира след продължаващите 10 дни бунтове срещу убийството на чернокож младеж. Безредиците на расова основа започнаха след смъртта на 9 август на 18-годишния Майкъл Браун, застрелян от белия полицай Дарън Уилямс. Инцидентът предизвика масови протести, сблъсъци със служители на реда, мародерства и разруха в градчето Фъргюсън, предградие на Сейнт Луис. Нито въведеният вечерен час, нито използваният сълзотворен газ успяха досега да спрат расовия бунт.

Решението за пращането на гвардията бе взето от губернатора на Мисури Джей Никсън, след като в неделя вечер станаха най-тежките безредици от началото на протестите. Гвардията представлява запас от военни, организиран от американската армия и ВВС. Всеки щат си има своя гвардия, като членството в нея е доброволно. Сегашната задача на гвардейците от Мисури ще е да възстановят реда след 9 вечери на ожесточени сблъсъци между властите и протестиращите. До крайната мярка се стигна, след като нито сълзотворният газ, нито въведеният вечерен час успяха да успокоят протестиращите чернокожи. Нощта срещу неделя отново бе изпълнена с обири, атаки срещу полицаи и опустошаване на магазини. От полицията съобщиха, че са използвали сълзотворен газ и гумени куршуми в отговор на изстреляни срещу тях куршуми, мародерство, вандализъм и коктейли "Молотов". "Тези актове на насилие са в ущърб на семейството на Майкъл Браун и паметта му, както и на хората от тази общност", каза губернаторът Никсън в изявление. Сблъсъците в неделя започнали около 21 ч местно време, когато полицаите изстреляли сълзотворен газ срещу тълпа протестиращи, опитали се да щурмуват техен команден пункт. Властите са използвали и гумени куршуми, като няколко души са улучени от тях. Общо осем протестиращи са били арестувани. По-късно бе съобщено, че всички училища в района ще останат затворени в понеделник. Говорител на полицията пък посочи, че е имало и голям брой стрелби между самите протестиращи, при които са пострадали най-малко трима души. Полицаи се оплакаха и че множество коктейли "Молотов" са били хвърлени по тях, преди да използват сълзотворния газ.

В същото време бил атакуван ресторант за бързо хранене, обграден от протестиращите през последните дни. Прозорците на заведението били изпочупени, а служителите били принудени да се заключат в склад заради сигурността си. Протестиращи пък издигнали барикади около магазин, който бе изгорен миналата седмица.

Говорителят на полицията Рон Джонсън заяви, че действията на протестиращите са били преднамерена агресия и представляват престъпление. "Неделята, която започна с молитви и послания за единство, мир и справедливост, прие съвсем друг облик след залез. Бяха хвърлени коктейли "Молотов", имаше стрелби, мародерства, вандализъм и други актове на насилие, които никак не изглеждат спонтанни, а по-скоро преднамерени криминални деяния с цел да повредят собствеността, да наранят хората и да провокират отговор", заяви той. "За тези, които твърдят, че вечерният час е причина за насилието, ще напомня, че инцидентите започнаха три часа и половина преди началото му", добави полицаят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай