Хилари си избра син на заварчик

Хилари си избра син на заварчик | StandartNews.com

Хилари Клинтън избра за вицепрезидент сенатора от щата Вирджиния Тим Кейн. Той е на 58 г., роден е в Сейн Пол, Минесота, в семейство на техник заварчик, но успял да получи престижно образование.

Тим завършва университета в Мисури, а след това право в Харвард. Докато следва в елитния Харвардски университет през 1980-1981 г. се включва в хуманитарна мисия на Йезуитския орден в Хондурас, където научава испански език. След приключване на следването си 17 г. практикува като адвокат в Ричмънд. По това време става известен със защита на интересите на хора, на които по расистки причини или заради инвалидност било отказвано да получат обществено жилище. Успоредно с това Кейн преподава в университета в Ричмънд. Именно неговата социална дейност имаше предвид Хилари, когато при обявяването му за нейн партньор каза: "С вълнение ви съобщавам името на Тим Кейн - човекът, който посвети своя живот на борбата за правата на другите хора". През 1994 г. Кейн е избран за член на градския съвет на Ричмънд. През 2002 г. става вицегубернатор, а през 2006 г. - губернатор на щата Вирджиния. След 6 г. е избран за сенатор от този щат в Конгреса на САЩ. В последните шест години работи в сенатските комисии за въоръжените сили, за бюджета, за защитата на правата на възрастните хора и за международните отношения. Женен е за Ан, с която се запознават в Харвард, имат три деца. В средите на Демократическата партия Кейн е смятан за центрист. Завършил е средното си образование в католическо училище за момчета в Сейн Пол и е вярващ католик. Той е против абортите - много чувствителна тема в американското общество, по която мненията са противоречиви.

Американските политолози смятат, че решението на Хилари да избера Кейн за вице, е много правилно. Неговото име бе споменавано още през 2008 г., когато Барак Обама за първи път трябваше да си избере партньор. Настоящият президент на САЩ обаче заложи на Джо Байдън, чиито имидж като демократ и квалификация всъщност почти се покрива с представата за Кейн.

След като основният конкурент за президентската кандидатура на демократите Бърни Сандърс се отказа в полза на Хилари и я подкрепи, мнозина от неговите привърженици очакваха тя да посочи именно сенатора от Върмънт за вице. Но за мнозинството демократи левите социалистически възгледи на Сандърс не са по душа. Затова тя заложи на Кейн, който може да привлече в електората й повече испаноговорещи, както и недоволни от шокиращите позиции на Доналд Тръмп умерени републиканци, на които заядливата и пълна с хули и невъзможни за изпълнение обещания риториката на милиардера им идва вповече. Тръмп веднага усети тази опасност и се нахвърли срещу Кейн, обвинявайки го че като губернатор на Вирджиния в миналото получил от привърженици 160 долара за политическа подкрепа, която, впрочем, не е забранена в щата. Милиардерът нарече вицето на Хилари "корумпиран" и обвини тандема им, че не могат да донесат промени в САЩ. Подобни злонамерени атаки могат да забавляват някои избиратели, но не и да им повлияят в решението за кого да гласуват. Кейн не е широко известен в САЩ, но това може да се каже и за предпочетения от Тръмп партньор Майк Пенс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай