Главният прокурор на САЩ подава оставка

Главният прокурор на САЩ подава оставка | StandartNews.com

Вашингтон. Главният прокурор на САЩ Ерик Холдър обяви, че подава оставка, предадоха световните агенции.

Холдър ръководи Министерството на правосъдието в продължение на шест години. Той е първият чернокож американски главен прокурор и има четвъртия най-дълъг мандат на този пост в историята.

Президентът на САЩ Барак Обама похвали дейстивияра му в преследването на заподозрени в тероризъм, неговата защита на изборните права, и го обяви за "адвокатът на народа".

Обама заяви, че все още не решил кой ще бъде предложен да заеме поста на Холдър.

Холдър ще продължи да изпълнява длъжността си като министър на правосъдието, докато се намери негов наследник.

Холдър, и преди е намеквал, че планира да се оттегли преди края на годината, отбелязва Ню Йорк таймс.

Особено във втория мандат на президента Обама Холдър беше един от най-значимите либерални гласове в администрацията, коментира изданието. Той окончателно е финализирал плановете си да подаде оставка след няколкочасови разговори с президента в началото на септември.

Оставката на  Холдър лишава администрацията на Барак Обама от ревностен защитник на гражданските права, особено във време, когато проблемът беше осветен от размириците във Фъргюсън, коментира Ройтерс..

Правозащитници се опасяват, че оттеглянето на Холдър ще създаде вакуум, особено ако се стигне до събития като тези във Фъргюсън. В предградието на Сейнт Луис в щата Мисури в началото на август беше застрелян 18-годишният чернокож младеж Майкъл Браун от белия полицай Дарън Уилсън. Обстоятелствата около инцидента бяха противоречиви и предизвикаха безредици в града, поради което се наложи изпращането на националната гвардия.

Холдър обеща Министерството на правосъдието да разследва дали обвиненията към полицията във Фъргюсън са оправдани, но по всяка вероятност разследването няма да приключи, преди той да се оттегли от поста.

Нарастват притесненията устойчивостта на постигнатото от Холдър за правото на упражняване на глас, борбата срещу дискриминацията, реформата в правилата за определяне на присъди. Съществува опасност наследникът му да постави нови приоритети, свързани с фокуса на Белия дом въхру борбата с тероризма и заплахата от страна на Ислямска държава.

"Винаги сме смятали, че той можеше да каже нещата, които Обама не можеше", каза Барбара Ърнуайн, председател на Комитета за граждански права на юристите. "Винаги сме гледали на него като на важен говорител на администрацията и ролята му не трябва да остава незаета", допълва тя.

В емоционална реч в Белия дом в четвъртък Холдър припомни как е бил от екипа "Обама", още когато близкият му приятел е бил "млад сенатор от Илиной". Би Би Си припомня, че президентът се застъпваше за Холдър, дори когато той беше обект на много критики от страна на републиканците.

Обама посочи заслугите на Холдър за провеждането на редица успешни дела в граждански съдилища срещу обвинени в тероризъм, за защитата на малцинствата в упражняването на правото им на глас, усилията му в посока равни права за хомосексуалните, както и за реформа в определянето на присъди, особено за по-леки престъпления, свързани с наркотици.

"Той смята, както и аз, че правосъдието не е просто абстрактна теория – то а жив и дишащ принцип. То е за това как нашите закони взаимодействат с ежедневния ни живот", каза Обама.

Самият Холдър заяви, че има смесени чувства за оттеглянето си, но допълни, че макар да напуска министерството, той никога няма да напусне работата. "Ще продължа да служа и да опитвам да намеря начини да направя нацията ни още по-вярна на основополагащите идеали", каза Холдър.

В интервю за Асошиейтед прес той заяви, че най-много съжалява за неуспеха да прокара отговорно и смислено законодателство за контрола на оръжията след трагедията в началното училище в Нютаун, щата Кънектикът през 2012 г. Тогава при масова стрелба загинаха 20 деца и шестима служители на училището "Санди Хук".

Холдър отказа да защити в съда закон, който не позволява на федералното правителство да признае еднополовите бракове, тъй като в него бракът се дефинира като съюз само между мъж и жена. Върховният съд на САЩ обяви този закон за невалиден през 2013 г., което според Обама оправдава решението на Холдър.

След оставката на Ерик Холдър кабинетът на Обама остава без ревностен защитник на гражданските права

Главният прокурор обаче понесе удари по репутацията си заради провалената операция "Бързи и яростни". В нея американски агенти изгубиха следите на стотици оръжия, продадени в Аризона, за които се предполагаше, че са предназначени за мексикански наркотрафиканти. Вътрешно разследване показа, че Холдър не е знаел за спорните тактики на агентите, а именно – позволяване на лицензирани търговци на оръжие да продават незаконно на посредници с надеждата, че ще проследят доставките на наркотрафикантите и ще ги арестуват.

Холдър обаче отказа да предостави документи по случая от министерството на Камарата на представителите, доминирана от републиканците и си навлече още критики от консервативната партия.

Той подчерта, че въпреки усилията му има да се свърши още работа. Задачите му включват обявяване на нови препоръки за ограничаване на т.нар. расово профилиране при федералните разследвания. Това е практиката да се взима под внимание расовата или етническа принадлежност на едно лица, когато трябва да се вземе решение дали това лице да бъде проверено и претърсено например.

Холдър отбелязва как той и президентът са се борили да защитят най-неприкосновеното от всички американски права – правото на глас. Министърът по-рано разкритикува избирателните закони в Тексас и Северна Каролина, които според него пречат на латиносите и чернокожите да упражняват правото си на глас. По време на управлението му министерството на правосъдието заведе дела срещу властите в тези два щата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай