Футболен бос начело на Аржентина

Футболен бос начело на Аржентина | StandartNews.com

Макри е бивш шеф на един от най-големите футболни клубове в света

Новата първа дама пък е красавица от Сирия

Бизнесмен, футболен бос, кмет на Буенос Айрес - всичко това е Маурисио Макри, мъжът, който в неделя без избран за първия президент либерал на Аржентина.

След 12 години, в които страната бе управлявана от фамилията Кирхнер, Аржентина тръгва в нова посока. "Промяна без реваншизъм", обеща 56-годишният Макри в първата си публична изява след избирането му. Консерваторът спечели с малка преднина от едва 3% от опонента си Даниел Скиоли, подкрепян от Кристина Кирхнер. Така десноцентристките консерватори в страната печелят президентските избори след 12-годишно управление на Перонистката партия, след като първо Нестор Кирхнер от 2003 г. до 2007 г., а впоследствие и съпругата му Кристина Фернандес де Кирхнер до 2015 г. бяха начело на държавата. Успехът на Макри в неделя бе още по-изненадващ, тъй като настоящият кмет на Буенос Айрес изоставаше от Скиоли след първия тур на изборите, който се проведе на 25 октомври.

Така начело на страната за първи път застана бизнесмен и собственик на компания, както и за първи път президентът идва от света на спорта. Маурисио Макри е бивш шеф на един от най-големите футболни клубове в света - "Бока Хуниорс". Само до преди година кметът на Буенос Айрес бе смятан за дребен играч в надпреварата за президентския пост. Малцина си мислеха, че той има шанс да спечели най-високия пост в държавата. 56-годишният инженер обаче успя да обедини зад себе си всички онези, които искаха промяна от "кихнеризма". Но докато е сравнително нов в политиката, то той е доста опитен в бизнес делата, като успява да подпише няколко договора с американския магнат и настоящ кандидат за президент на САЩ Доналд Тръмп още на крехката възраст от 24 г. През 1991 г. пък е отвлечен от банда корумпирани полицаи, които го държат в продължение на 12 дни и искат милиони за откуп. Пет години по-късно Макри става президент на Бока Хуниорс, който управлява до 2007 г., като печели 17 трофея, сред които 2 пъти "Копа Либертадорес" и Междуконтиненталната купа. Тези невероятни успехи по-късно той използва и като трамплин в политическата си кариера.

Също толкова интересна е и жената, която стои до Маурисио Макри. Третата жена на 56-годишния инженер е красавицата Джулиана Ауада, която е бивш модел. Баща й е ливанец, мигрант от Баалбек, а майка й е имигрант от Сирия, като и двамата са мюсюлмани. В интервю 41-годишната Джулиана споделя, че таткото е либерален и не е възразявал, когато една от сестрите й се е венчала в църква, а друга се омъжва за евреин. Новата първа дама на Аржентина и Макри имат 3-годишна дъщеря.

Новият президент е син на един от най-богатите мъже в Аржентина - италианеца Франко Макри, и има дълга кариера в бизнеса, преди да се заеме с политика. Въпреки това наскоро той се опита да се дистанцира до известна степен от привилегиите и доброто образование, които е получил заради произхода си, докато водеше кампания в най-слабо развитите региони на Аржентина. В опит да спечели гласовете на най-бедните той разработи амбициозен план за развитие на инфраструктурата и обеща да продължи да стимулира социалните програми. Но също така той заяви, че бързите и радикални икономически промени ще трябва да бъдат изпълнени, за да спечели отново доверието на пазара.
И докато "промяна" е ключовата дума в политическия му дискурс в речта си след победата Макри обеща да каже "не" на реваншистките политики и каза, че ще търси помирение. И това не е случайно. Бизнес нюхът на новия президент със сигурност му помага да осъзнае, че той ще има нужда от подкрепата на всички, които са лоялни на отиващите си управляващи, за да прокара своите политики. Той е първият десноцентристки лидер, който идва на власт в Аржентина от 1983 г., когато страната се завръща към демокрацията. И докато политическите му съветници изразяват желание да го представят като по-близък до центъра, отколкото вдясно, то неговата партия "Републиканско предложение" традиционно се разглежда като дясна. Именно неговата партия се радва на подкрепата на хора от бизнеса, активисти и млади професионалисти, които преди не са се включвали в политиката. Неговата кампания дори бе подсилена от ентусиазирани млади активисти, които разпространяваха посланията му в социалните мрежи, а също раздаваха бонбони и балони на избирателите по улиците.

Разбира се, някои побързаха да го обвинят, че партията му предлага повече балони, отколкото идеи, но тази стратегия показа, че в крайна сметка след изборите Макри вече разполага с широка мрежа от поддръжници в цялата страна. резултатите от изборите показаха, че новият президент се радва на изключителна подкрепа в провинциите Кордоба, Санта Фе и Мендоса, но тя не се ограничава само до селските райони. Кандидатът на Макри, Мария Еугения Видал пък спечели изборите за губернатор на Буенос Айрес, който в продължение на десетилетия бе смятан за крепост на отиващото си правителство. Сега, когато изборите вече минаха, новият държавен глава обаче ще трябва да се увери, че не само поддръжниците му са зад него, но също така, че ще може да получи подкрепа и извън своята коалиция, тъй като Кирхнер все още има мнозинство и в двете камари на Конгреса. Така че ако Макри иска да превърне предложенията си в закони, той ще трябва да открие съюзници и в лицето на опозицията.

На бившия фубтолен бос му предстои да се сблъска с една силно разединена нация, в която в продължение на 12 години се е акцентирало върху политическите и класови разделения. Основният проблем, който може да срещне Макри обаче е икономическата политика. Той обещава да "обуздае" инфлацията и да насърчи чуждестранните инвестиции. Но ако започне да се движи от разточителството на Киршнер към режим на строги ограничения, много бързо може да му се наложи да се сблъска и с ответната реакция както в Конгреса, така и по улиците. Някои анализатори дори прогнозират, че Макри скоро може да е изправен пред синдикални протести или спонтанни социални вълнения, дори и умишлено провокирани такива от крайните поддръжници на Киршнер. Много зависи от това дали той ще избере да прилага постепенни икономически решения или шоково третиране на проблемите като инфлацията и съкращаването на щедрите субсидии. Възможно е кабинетът на Макри да се изправи пред истинско предизвикателство в това отношение, подобно на всички неперонистки правителства преди него.

Факт е, че по-голямата част от предложенията на Макри звучат положително и страната има нужда от тях. Но дори и да ги изпълни, пред новия президент на Аржентина стои още едно предизвикателство - да убеди населението, че правилният път за икономическо развитие на страната минава през елиминиране на популистките политики на предшествениците си и през премахване на всички "социални блага", които те са създали и които се плащат от данъкоплатците. Ако не успее да го направи, управлението на Макри може да приключи скоростно, а страната отново да е застрашена да попадне под властта на президент популист и тежките икономически кризи от миналото да се повторят. Защото в демократична Аржентина президентите не-перонисти са най-редките птици и никой от тях не е успял да завърши мандата си докрай.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай