ФБР: Северна Корея стои зад хакерската атака на "Сони"

ФБР: Северна Корея стои зад хакерската атака на "Сони" | StandartNews.com

Северна Корея е виновна за хакерската атака срещу филмовото студио „Сони Пикчърс". Това се казва в официално изявление на ФБР, разпространено до медиите.

Хакерите, които извършиха кибератаката, пък приветстваха решението на компанията да отмени премиерата на филма "Убийствено интервю" (The Inetrview), съобщи Ройтерс, позовавайки се на телевизия Си Ен Ен.

Междувременно говорител на президента Барак Обама обяви, че атаката срещу „Сони" е проблем на националната сигурност, което нагнети напрежението между САЩ и Северна Корея.

Кибератаката е дело на севернокорейска военна група, наречена "Бюро 121", съобщават още от американското разузнаване. Групата се състои от 1800 хакери, разпръснати по целия свят, които изпълняват заповедите на Пхенян, сочи информация на бивш компютърен специалист от групата.

„Една от основните цели на Северна Корея в кибер атаката е да открадне важни политически и военни документи от вражески държави като Съединените щати и Южна Корея. Режимът е наясно, че кибератаката е еквивалентна на военно нападение", обяснява проф. Ким Хунг-Куанг, избягал от Северна Корея.

От своя страна актьорите от филма, който показва действителността в Северна Корея обвиниха компанията за това, че няма да излъчи филма под натиска на атаката. „Трудно ми е да повярвам, че това е отговора на заплахата срещу свободата на словото тук в Америка", написа Бен Стилър в социалната мрежа Туитър.

По-рано стана ясно, че САЩ обмисля санкции срещу Пхенян заради кибератака.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай