Евакуират 2 милиона заради ураган в САЩ

Евакуират 2 милиона заради ураган в САЩ | StandartNews.com

Зловещият ураган Матю се насочи към Флорида, Джорджия и двете Каролини и близо 2 милиона души от крайбрежните зони на източните щати бяха призовани да се евакуират, съобщи АП. Това е най-мощната стихия, която се стоварва върху САЩ от над десетилетие. Матю е от категория 3 и ветровете му са със скорост 190 км/час. Той премина през Бахамите и днес доближи атлантическото крайбрежие на Флорида.

В Хаити и в Доминиканската република ураганът причини смъртта на 25 души, добавя Ройтерс. САЩ оказват помощ на Хаити във възстановяването след преминаването на Матю. Очакваше се девет американски военни хеликоптера да пристигнат в страната днес вечерта, предаде Франс прес. Те ще обследват най-засегнатите от урагана зони в страната, а след това ще участват в изпращането на спешна помощ за бедстващите. За тези операции са мобилизирани 150-200 военни.

В столицата на Хаити пристигне и звено, което ще командва дейностите на американските военни, участващи в възстановителните операции в страната. Три американски военноморски кораба, сред които кораб-болница и самолетоносач, също се насочиха към Карибите, за да окажат помощ, ако властите на Хаити поискат такава. Матю удари и Куба с ветрове със скорост 220 км/ч. В последните дни местните власти евакуираха над 300 000 души в четири източни провинции, в които беше обявено извънредно положение.

В щата Вирджиния 44 самолета, сред които и ултрамодерните F-22, напуснаха военновъздушната база Лангли-Юстис и се отправиха към Охайо, навътре на американска територия. Базата Чарлстън в Южна Каролина пък изпрати "на сигурно" 29 военни самолета. Три военни кораба напуснаха превантивно пристанище Мейпорт във Флорида и се отправиха на север.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай