Експлозия разтърси Манхатън, 29 души са ранени

Експлозия разтърси Манхатън, 29 души са ранени  | StandartNews.com

Експлозия рани най-малко 29 души в кв. „Челси" в нюйоркския район Манхатън, съобщават Ройтерс и bTV. По първоначални данни, става въпрос за самоделно взривно устройство. Полицията проверява сигнал за потенциална втора бомба, която се намира на няколко преки от мястото на взрива.

Експлозията е станал на „23-та улица" пред сграда за незрящи. Според очевидци взривът е избухнал около 20:30 ч. местно време.

Според органите на реда експлозията е дошла от кутия за инструменти. Снимка на останките от предполагаемото устройство беше публикувана в официалната туитър страница на нюйоркското бюро за борба с тероризма.

На място са пристигнали сили за борба с тероризма, но за момента няма потвърждение, че става въпрос за терористичен акт.

По думите на Джеймс О Нийл от нюйоркската пожарна става въпрос за умишлено поставен взрив, като властите призоваха всички, които имат някаква информация да се свържат с полицията.

„Експлозията в кв. „Челси" изглежда е умишлено деяние, но на този етап няма данни за терористична връзка", коментира нюйоркския кмет Бил де Блазио.

„Президентът Барак Обама е бил уведомен за случващото се и следи внимателно ситуацията", поясниха от Белия дом.

Полицията проверява и друг сигнал за взривно устройство, като според американската телевизия "Ей Би Си" то може да е поставено в тенджера под налягане. Според свидетели към нея е прикрепен мобилен телефон.

Към този момент няма връзка между тези два случая и друг взрив, който избухна по-рано по трасето на маратон в Ню Джърси.

Разследването на инцидента продължава и в момента. Линиите на метрото в близост до мястото на експлозията са затворени от съображения за сигурност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай