Една четвърт от американците искат отделна държава

Една четвърт от американците искат отделна държава | StandartNews.com

Бостън. Проведеният референдум в Шотландия дали регионът да напусне Обединеното кралство изглежда е събудил сепаратистките надежди за някои в САЩ, където почти една четвърт от хората са съгласни техните щати да напуснат съюза, показва нова анкета на Ройтерс/Ипсос.

23.9% от анкетираните американци от 23 август до 16 септември са заявили, че те силно подкрепят или са склонни да подкрепят идеята за самоуправление, докато 53.3% от 8952-мата анкетирани силно се противопоставят или не са съгласни с идеята.

Привържениците на сепаратизма се срещат във всички партии и райони, но все пак републиканците (29.7%) и жителите на аграрните западни щати (34.1%) доминират, докато той е по-слаб сред демократите (21%) и жителите на Североизтока (17.4%).

Основният мотив е гневът или раздразнението на американците от начина, по който администрацията на президента Барак Обама се справя с куп проблеми - от здравната реформа до борбата с ислямистите в Близкия изток.

Но отвъд злободневните трудности, мнозина са разочаровани, че Вашингтон е блокиран от политически интереси и се замислят, дали тази админитративна парализа не може да се заобиколи, ако техният щат се отдели.

Британи Роял, 31-годишна медицинска сестра от Уилксбро, Северна Каролина, обяснява, че заради програмата "Обамакеър" здравната й застраховка е скочила от 40 долара седмично на над 600 долара месечно за четиричленно семейство, докато губернаторът на щата Пат Макрори имал по-добра идея.

Ройтерс уточнява, че все пак изразената подкрепа на идеята за напускане на САЩ е по-скоро реакция на разочарование от федералното правителство и желание да се направи нещо за подобряване на ситуацията, отколкото реална склонност към сепаратизъм.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай