Дроновете повече от самолетите в САЩ

Дроновете повече от самолетите в САЩ | StandartNews.com

Броят на операторите на безпилотни самолети в САЩ надвиши този на регистрираните самолети и хеликоптери. Това съобщи ръководителят на Федералното управление за гражданска авиация Майкъл Уорт, цитиран от местните медии.

"Миналата седмица регистрираните оператори на дронове за пръв път надхвърлиха 325 000", каза той на конференция във Вашингтон. В същото време броят на самолетите и хеликоптерите е 320 000, припомни Уорт. Той посочи също така, че броят на самите дронове е по-голям, тъй като много оператори имат на разпореждане по няколко безпилотни апарата.

Властите в САЩ взеха решение за водене на отчет на всички безпилотни апарати - от малките самолети играчки до професионалните машини, през декември миналата година. Причината е, че подобни устройства все по-често се явяват в опасна близост до летищата и застрашават сигурността на пътническите самолети. От декември 2013 до септември 2015 са регистрирани поне 241 случая на приближаване на опасно разстояние на безпилотни апарати до хеликоптери или самолети с хора на борда. Сега благодарение на задължителната регистрация на дроновете властите ще могат по номерата да намерят нарушителите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай