Директорът на ЦРУ планира мащабни реформи в агенцията

Директорът на ЦРУ планира мащабни реформи в агенцията | StandartNews.com

Директорът на ЦРУ Джон Бренън планира големи организационни промени, които ще включват премахването на служби за анализи и шпионаж, които са съществували в продължение на десетилетия, за да се създадат хибридни единици, които ще се фокусират върху отделни региони или заплахи за сигурността на САЩ.

Резултатът от предложението по своя смисъл би имитирал структурата на Центъра за борба с тероризма към ЦРУ както и подобни органи. Това отразява разширените роля и влияние на Центъра след атентатите от 11 септември 2001 г.

Източници на Washington Post подчертават, че идеята е в ранните си фази и все още може да бъде модифицирана или дори цялостно оттеглена. Тя обаче вече се сблъска със съпротива от някои бивши и настоящи разузнавателни експерти, според които реформата е прекалено подривна и може да застраши ключови капацитети и експертен потенциал.

Ако обаче Бренън реши да продължи с реформата, промените ще бъдат сред най-амбициозните в историята на ЦРУ. Вероятно ще се създадат отделни центрове, фокусирани върху Китай, Латинска Америка и други региони и проблеми, които в момента са разпръснати между различните отдели в агенцията.

Запитан за пример как би изглеждал един такъв център, източник на Washington Post, който в миналото е работил с Бренън, казва: "Не мисля, че някога е имало такъв".

През септември Бренън нареди формирането на вътрешна комисия в ЦРУ, която да оцени предложението в рамките на по-широко преразглеждане на структурите в агенцията. В обръщение към персонала Бренън подчерта "нарастващия брой и сложността на проблемите в сигурността", като продължаващата заплаха от "Ал Кайда", гражданската война в Сирия и ролята на Русия в украинската криза. "Станах все по-уверен, че дойде време за нов поглед към това как се организираме в агенцията и дали настоящата структура и начини на вършене на работата имат нужда от приспособяване", се казва в съобщението на Бренън, до което Washington Post твърди, че има достъп.

Директорът не е представил конкретни планове, но е изразил притеснения, че съществуващите отдели подкопават ефективността на ЦРУ във време, когато "необходимостта от интеграция не е била по-голяма" и когато все повече мисии "тестват нашите организационни лимити".

Бивши служители в ЦРУ казват, че стремежът към организационни промени у Бренън е отражение на разочарованието от трудностите да се подобри разузнаването в сирийската криза, която се превърна в инкубатор за терористични групировки.

Говорителят на ЦРУ Дийн Бойд е бил натоварен със задачата да проведе мащабно преразглеждане и трябва да докладва с "препоръки дали трябва да се направят промени и ако да, какво точно трябва да се направи". "Преразглеждането тече и служителите все още не са изложили своите мнения", казва Бойд.

Няколко ветерани от ЦРУ са потвърдили пред Washington Post, че централен обект на това преразглеждане е именно предвидената от Бренън реформа. В основата стои структурата на ЦРУ, която е в този си вид още от създаването на шпионската служба, като служителите са разделени в четири основни отдела на базата на своите функции. Най-известните са Националната служба за тайни операции (National Clandestine Service), която изпраща агенти в чужбина, и Дирекцията по разузнаване, в която множество анализатори, които да разяснят глобалните развития на президента и на други висши служители в администрацията. Останалите включват дирекция за наука и технологии и четвърто подразделение за логистика за операциите в чужбина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай